Aj Piešťany sa pridali k medzinárodnej kampani #WeRemember

WeRemember znamená pamätáme, spomíname si, nezabúdame. Presne pred 77 rokmi, 27. januára 1945, bol Červenou armádou oslobodený koncentračný tábor Auschwitz. Miesto, ktoré bolo najväčším nacistickým vyhladzovacím táborom, sa stalo symbolom holokaustu. OSN tento deň vyhlásilo za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Pripomíname si ho aj v Piešťanoch.

Už v predvečer pamätného dňa sa Piešťany zapojili do celosvetovej kampane #WeRemember. Tento nápis ste mohli vidieť, ak ste v stredu večer prechádzali okolo piešťanského Pamätníka obetí holokaustu pri cintoríne na Bratislavskej ulici. V rámci celosvetovej kampane sa stal pripomienkou udalostí v Osvienčime a zverstiev, ktoré spáchali nacisti na Židoch,  Rómoch,  ale i mnohých iných ľuďoch rôznych národov.

„Minulosť nezmeníme, súčasnosť a budúcnosť je však v našich rukách. Znakom zrelosti človeka i národa je postaviť sa pravdivo k minulosti, neidealizovať si ju ani nevytesňovať to, čo bolo, ale poučiť sa,“ povedala poslankyňa NRSR Lucia Drábiková, ktorá realizáciu kampane v Piešťanoch iniciovala.
„Som veľmi rád, že táto téma už nie je tabu ako v minulosti. Teší ma, že sa zapojili aj Piešťany a môžeme hovoriť o tom, čo sa udialo. Našou snahou je už niekoľko rokov vysvetľovať mladým ľuďom udalosti a súvislosti. Teraz vidím, že to pomaly prináša ovocie,“ vysvetlil Karol Ambra, zástupca židovskej komunity, ktorého rodina má zásluhu na tom, že v Piešťanoch jestvuje Pamätník obetí holokaustu pripomínajúci stovky deportovaných Židov.

„Aj v súčasnosti čelíme mnohým nenávistným prejavom, konšpiráciám aj o menšinových skupinách, ktoré sa najmä na sociálnych sieťach rýchlo šíria a nachádzajú živnú pôdu. O to viac nesmieme zabúdať na históriu, ktorá nám môže otvoriť oči pre súčasnosť a byť nám nastaveným zrkadlom. Nesmieme dopustiť, aby sa podobné hrôzy, ako bol holokaust zopakovali. Je to úlohou každého jedného z nás, aby sme dali priestor láske, ľudskosti a solidarite. Kampaň #WeRemember je aj vyjadrením úcty a spomienky všetkým ľuďom, ktorí boli obratí o dôstojnosť a život,“ dodáva L. Drábiková.

Holokaust v rámci, ktorého bolo zavraždených šesť miliónov Židov, bol výsledkom nekontrolovanej nenávisti a kolektívneho mlčania. Preto aj kampaň #WeRemember  viac ako kedykoľvek predtým  podnecuje, aby sa ľudia dobrej vôle spojili, a aby pamätali na minulosť a vybudovali lepšiu budúcnosť pre všetkých.

V rámci Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu sa uskutoční vo štvrtok 27. januára v Piešťanoch tiež komorné spomienkové stretnutie v priestoroch Pamätníka obetí holokaustu za účasti predstaviteľov samosprávy a židovskej obce. Po ňom si prídu priestory pamätníka pozrieť žiaci Základnej školy E. F. Scherera.

Text a foto: Tlačová správa