Opravili Pamätník holokaustu

Oprava Pamätníka holokaustu bola realizovaná v rámci Výzvy predsedu vlády SR na obnovu vojnových hrobov, z ktorej mesto Piešťany získalo dotáciu vo výške 2 300 eur.

„Realizáciou projektu sa zabezpečila potreba riešiť statiku objektu Pamätníka obetiam holokaustu, ktorá bola narušená vplyvom poveternostných podmienok, v dôsledku ktorých vznikali na objekte trhliny pod základovou škárou,“ informovala radnica.

Pamätník holokaustu bol zriadený v priestore jednej časti komplexu budov cintorína na Bratislavskej ceste v Piešťanoch. Otvorili ho 15. decembra 2005. Jeho súčasťou sú mená obetí – židovských obyvateľov Piešťan zavraždených počas 2. svetovej vojny. Interiér pamätníku dotvárajú vitrínky s dobovými dokumentami, dobové fotografie, zachovaný stĺp z jednej z piešťanských synagóg a iné artefakty.

Vo štvrtok 9. septembra uplynie 80 rokov, odkedy vláda vojnovej Slovenskej republiky vydala takzvaný Židovský kódex. Práve v tento deň si na Slovensku obete holokaustu pripomíname.

Židovský kódex pripravil tisíce obyvateľov o občianske i ľudské práva. Nová legislatíva im prikazovala nosiť označenie – žltú hviezdu, odňala im možnosť voliť a študovať, pripravila ich o časť majetku.

Nasledovali deportácie, ktoré v Piešťanoch začali 23. marca 1942 odvlečením dievčat do zberného strediska a 1. apríla 1942 do vyhladzovacieho tábora Osvienčim. Počas holokaustu bolo zavraždených 1065 piešťanských Židov.

Mená zavraždených piešťanských Židov sú uchované v tunajšom Pamätníku holokaustu vďaka Hedvige Ambrovej, Andrejovi Šajmovičovi a Vojtechovi Anderlemu.

Text: Martin Palkovič Zdroj: piestany.sk