Deň architektúry oslávia Piešťany formou filmového festivalu

Podujatie, ktoré sa v kúpeľnom meste koná každoročne počas prvého októbrového víkendu, bude mať kvôli čerstvo prijatým protiepidemických opatreniam inú podobu ako zvyčajne. Plánovaná prechádzka ani tvorivé dielne pre deti sa neuskutočnia, obyvatelia i návštevníci Piešťan si však môžu užiť festival architektúry na filmovom plátne. Vstup je voľný.

„Ide už o 9. ročník festivalu, ktorý sa v takomto rozsahu koná v Piešťanoch prvýkrát vďaka spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom,“ hovorí Eva Rohoňová, ktorá Deň architektúry v Piešťanoch každoročne pripravuje.

Dramaturgiu filmového festivalu zabezpečuje pražské združenie Kruh, ktoré chce tento rok poukázať na viaceré aktuálne témy, napríklad aj na problematiku dostupného bývania. Fanúšikovia kvalitnej architektúry sa však môžu tešiť aj na film venovaný životu a tvorbe jedného z najvýznamnejších amerických architektov.

Aktuálne platné protiepidemické opatrenia umožňujú, aby bolo v Kine Fontána prítomných 49 divákov. Všetci musia mať prekryté nos aj ústa a pri vstupe použiť dezinfekciu rúk. Vstup na celý festival je voľný.

Program 9. ročníka festivalu Film a architektúra štartuje v pondelok 5. októbra o 19.00 h premietaním filmu The Disappearance of Robin Hood, ktorý mapuje najodvážnejší projekt sociálneho bývania v britskej metropole – Robin Hood Gardens od architektonického páru Petra a Alison Smithson. Ten zmizol pred očami celého mesta podobne ako utopické ideály o dostupnom komunitnom bývaní, ktoré predstavoval.

The Disappearance of Robin Hood (25 min., 2018, Klearjos Papanicolaou, Švajčiarsko/Veľká Británia)

 

V utorok 6. októbra je na programe film s názvom What it takes to make a home, ktorý sa zaoberá otázkou, akú úlohu hrajú architekti v problematike bezdomovectva a ako sa môžu mestá stať lepšími domovmi pre nás všetkých?

What it takes to make a home (29 min., 2019, Daniel Schwartz, Kanada)

 

City dreamers premieta Kino fontána v utorok 6. októbra o 18.30 h. Ide o inšpiratívny dokument o štyroch najvýznamnejších architektkách 20. storočia a ich inovatívnych pohľadoch na úlohu architektúry a mesta, kde sila komunity a susedstva prevyšuje význam jednotlivých budov.

City dreamers (81 min., 2018, Joseph Hillel, Kanada)

 

V stredu 7. októbra má festival na programe dva filmy. Prvý sa začína o 18.00 h a je venovaný životu a dielu slávneho Guggenheimovho múzea v New Yorku. That far corner: Frank Lloyd Wright in LA je zemepisnou a intelektuálnou cestou, ktorá má viesť k rozlúsknutiu záhadného prípadu domov Franka Lloyda Wrighta v Los Angeles. Hlasy odborníkov na architektúru sa v ňom striedajú s postrehmi kurátorov predkolumbovského umenia, výpoveďami užívateľov týchto budov a názormi hollywoodskych hercov na pozadí Wrightových dramatických scén. Film podľa kritikov predstavuje „taký pohľad na tohto matadora architektúry, aký ste doteraz nevideli“.

That far corner: Frank Lloyd Wright in LA (56 min., 2018, Christopher Hawthorne, USA)

Poslednou projekciou festivalu Film a architektúra je Push, ktorý sa začína o 19.00 h. Tento dokument je turbulentnou cestou po stopách prudko stúpajúcich nájmov a osobných tragédií. Švédsky režisér Fredrik Gertten a špeciálna reportérka OSN mapujú temné hlbiny globálnej krízy bývania a tenkú hranicu medzi ľudskými právami a finančným ziskom.

Push (92 min., 2019, Fredrik Gertten, Švédsko/Kanada)

Zdroj: Tlačová správa – Deň architektúry