Cyklochodník do Trenčína financujú z eurofondov

Úsek medzi Novým Mestom nad Váhom a Trenčínom prepojí okresné a krajské mesto, ale poteší aj cyklistov z Piešťan. Vážska cyklomagistrála totiž začína už v obci Horná Streda, kam je možné dostať sa na bicykli relatívne pohodlne po vale okolo Biskupického kanála.

„V roku 2020 sa plány župy pokračovať vo výstavbe cyklistickej infraštruktúry na Považí stanú realitou,“ informuje Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) prostredníctvom tlačovej správy.

Druhý úsek 100-km dlhej Vážskej cyklomagistrály, ktorý prepojí Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, v dĺžke 21,2 km povedie prevažne popri Biskupickom kanáli. Po jeho vybudovaní sa cyklistická verejnosť pohodlne dostane z Hornej Stredy až do krajského mesta Trenčín, k športovému vyžitiu či dochádzaniu do práce tak bude mať k dispozícii už takmer 35 km cyklotrasy. Prvý 13,4 km úsek medzi Hornou Stredou a Novým Mestom nad Váhom Trenčianska župa sprístupnila verejnosti v máji 2018.

„Na trase Nové Mesto nad Váhom – Trenčín sa počíta s vybudovaním troch odpočívadiel s prístreškami a mobiliárom. Projekt Zlepšenie cyklistickej infraštruktúry v TSK – časť 2: úsek Nové Mesto nad Váhom – Trenčín bude financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu,“ povedal Radovan Hladký, poverený vedením Odboru dopravy Úradu TSK s tým, že celkové oprávnené výdavky na projekt predstavujú sumu 4,38 mil. eur.

Na výstavbu najdlhšieho úseku Vážskej cyklomagistrály, ktorá po dokončení prepojí Trnavský, Trenčiansky a Žilinský kraj, bolo vydané právoplatné územné rozhodnutie a stavebné povolenie, schválená bola aj žiadosť o nenávratný finančný príspevok. Dátum začiatku realizácie zatiaľ župa nezverejnila.

Úsek medzi Piešťanmi a Hornou Stredou plánuje opraviť Trnavský samosprávy kraj, ktorý vlani oznámil zámer spojiť rozšíriť Vážsku cyklomagistrálu až po Šulekovo.

Zdroj: Tlačová správa TSK Ilustr. foto: Martin Palkovič