Curva Grande má nový povrch. Pomôže to?

Zákruta v obci Banka pri Piešťanoch, v ktorej vyleteli z cesty už desiatky áut, má po novom zdrsnenú vozovku. Cieľom úpravy za 12 500 eur je zabránenie vynášaniu prechádzajúcich vozidiel.

Úpravu povrchu asfaltovým mikrokobercom realizuje v týchto dňoch Správa a údržba ciest Trnavského samosprávneho kraja. Podľa jej riaditeľa Dalibora Trebichavského ide o „kalový zákryt vytvorený s hrubším kamenivom.“ Tento mikrokoberc kladie stroj, čo umožňuje dávkovanie jednotlivých materiálov.

„Cesta v obci Banka je úsekom častých dopravných nehôd. Pre zvýšenie bezpečnosti sme teda pristúpili k zdrsneniu vozovky, aby sme zabránili vynášaniu vozidiel v oblúku zo svojho jazdného pruhu,“ uviedol pre zpiešťan.sk Dalibor Trebichavský a dodal, že táto úprava vozovky v oboch jazdných pruhoch bude stáť 12 500 eur.

O zdrsnení povrchu cesty, ktorá je v správa Trnavského samosprávneho kraja, rokovali zástupcovia obce s príslušnými inštitúciami už v roku 2016. Vyfrézovanie vozovky však nestačilo a autá, stále končili v blízkom poli alebo v plotoch rodinných domov. V úseku mala taktiež platiť znížená rýchlosť, ale zatiaľ je tam stále povolená päťdesiatka.

Zákruta pri výjazde z obce Banka smerom na Moravany nad Váhom má prezývku Curva Grande a je známa vďaka veľkému množstvu kolízií. Polícia ich však neeviduje ako nehody. Na to, aby mohol byť tento úsek vyhlásený za nebezpečný, muselo by sa tam za pol roka stať aspoň päť dopravných nehôd. Štatistiky však hovoria len o vysokom počte škodových udalostí.

Text a foto: Martin Palkovič