Covid-19: Okres Piešťany zaznamenal vzostup chorobnosti, zakázali návštevy v nemocnici (AKTUALIZOVANÉ)

AKTUALIZOVANÉ o 15.45 h: Na základe opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave vyhlásila Nemocnica Alexandra Wintera (NAW) zákaz návštev na všetkých oddeleniach účinnosťou od soboty 26. septembra až do odvolania.

„Zákaz návštev v nemocnici platí celoplošne, otcovia pri pôrode zatiaľ môžu byť za dodržania prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení,“ upresnila Mária Baďurová z kancelária riaditeľa NAW.

Ide o reakciou na stúpajúci počet ľudí s ochorením Covid-19. Vo štvrtok úrady zaznamenali rekordný nárast nových prípadov – na celom Slovensku ich pribudlo 419, pričom bolo urobených 5 540 testov.

„Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú zdravotnú starostlivosť v okrese Piešťany sú povinní zabezpečiť zákaz návštev na všetkých lôžkových oddeleniach s výnimkou návštev kňazov za účelom podávania sviatosti pomazania chorým a umierajúcim a paliatívnych návštev u ťažko chorých a umierajúcich pri zabezpečení dôsledného dodržiavania protiepidemických opatrení,“ informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave.

Rozhodnutie zdôvodnil aj tým, že v okrese Piešťany prišlo za uplynulých 14 dní k vzostupu chorobnosti na Covid-19 z 9,5 na 23,9 osôb na 100-tisíc obyvateľov. „Zhoršujúca sa epidemiologická situácia vo výskyte ochorenia Covid-19 v Trnavskom kraji s nárastom počtu okresov, ktoré sú už označené oranžovou resp. červenou farbou predstavuje vysoké riziko zánosu a ďalšieho šírenia ochorenia Covid-19 aj pre okres Piešťany.“

Okres Piešťany za štvrtok nezaznamenal ani jeden nový prípad, ale v okrese Trnava ich bolo 15 a v okrese Hlohovec štyri. RÚVZ vyhlásil zákaz návštev v zdravotníckych zariadeniach aj pre okres Hlohovec, kde od soboty platia aj obmedzenia hromadných podujatí.

„Nerozvážnosť, ľahkovážnosť a egoizmus zvíťazili. Neustále útoky, spochybňovanie nebezpečnosti Covidu, teatrálne ignorovanie opatrení, vysmievanie sa z tých, ktorí ich dodržujú… priniesli svoje výsledky. Výsledky “boja za slobodu”, ktorý teraz slobodu zoberie všetkým,“ komentoval nový rekord na sociálnej sieti Facebook predseda vlády Igor Matovič.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič