Covid-19: Krízový štáb zakázal podujatia, rúška opäť treba nosiť aj vonku

Povinné rúška aj v exteriéri, zákaz hromadných podujatí, zákaz zhromažďovania – to sú len niektoré z nových protiepidemických opatrení, ktoré začnú platiť na Slovensku kvôli druhej vlne pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajči po zasadnutí Ústredného krízového štábu.

Po rekordnom náraste počtu nových prípadov ochorenia Covid-19, ktorých na Slovensku v piatok pribudlo 1 887, zasadala v sobotu Pandemická komisia a v nedeľu Ústredný krízový štáb. „Slovensko sa vydalo v prípade pandémie nového koronavírusu českou cestou. V najbližších dňoch preto sprísnime protiepidemické opatrenia,“ povedal minister zdravotníctva.

Väčšina nových opatrní začne podľa jeho slov platiť od štvrtka 15. októbra. O zákaze zhromažďovania ešte musí rozhodnúť vláda.

Stredné školy budú zatvorené už od pondelka 12. októbra, krátko popoludní to oznámil minister školstva Branislav Gröhling.

V obchodoch začnú opäť platiť vyhradené hodiny pre seniorov (od 9.00 do 11.00 h), reštaurácie budú môcť ponúkať jedlo iba v exteriéroch alebo si ho zákazníci zoberú so sebou. Zatvorené budú musieť byť fitness centrá, kúpaliská aj akvaparky. V obchodoch a nákupných centrách bude môcť byť iba jedna osoba na 15 metrov štvorcových plochy.

„Tieto opatrenia budú platiť dovtedy, dokedy sa kĺzavý sedemdňový medián nezníži pod 500,“ povedal predseda vlády Igor Matovič. Aktuálna hodnota kĺzavého mediánu je 1037.

Bez divákov sa budú môcť konať zápasy najvyšších futbalových, hokejových, volejbalových, hádzanárskych a basketbalových súťaží. Úplný zákaz hromadných podujatí platí aj pre cirkvi. Kňazi budú preto slúžiť omše v prázdnych kostoloch, podobne ako na jar.

Výnimku zo zákazu hromadných podujatí budú mať aj krsty, sobáše a pohreby. Vo vnútri však musí byť dodržané pravidlo 15 metrov štvorcových na jedného účastníka. V prípade, že sa bude krst, sobáš alebo pohreb konať vonku, počet účastníkov nie je obmedzený, ale musia dodržiavať rozostupy dva metre.

Od 15. októbra bude povinnosťou mať prekryté nos a ústa aj v exteriéri. Rúška nebudú musieť mať nasadené členovia jednej rodiny pri spoločnom pohybe v prírode a pri vzdialenosti od ostatných na viac než 5 metrov.

Text: Martin Palkovič Grafika: Ministerstvo zdravotníctva SR