Cirkevné gymnázium zostalo bez žiakov

Škola, ktorá až do začiatku tohto roka niesla meno Gymnázium sv. Michala Archanjela, nie je zrušená ani nezanikla. V stredu 2. septembra však do nej žiaci nenastúpia. Trnavská arcidiecéza ju chce obnoviť.

V Cirkevnej spojenej škole bude po mnohých problémoch od nového školského roka reálne fungovať iba jedna jej zložka. Slávnostné privítanie žiakov sa síce uskutoční v budove gymnázia, ale zúčastnia sa ho iba deti, ktoré navštevujú základnú školu.

„Gymnázium sv. Michala Archanjela zrušené nebolo. Momentálne ako organizačná zložka Spojenej cirkevnej školy v novom školskom roku nemá študentov,“ informoval hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík.

Dodal, že „zriaďovateľ má záujem o perspektívne obnovenie činnosti gymnázia, to však závisí od záujmu rodičov.“

Od 1. júla je arcibiskupom Jánom Oroschom do funkcie riaditeľa cirkevnej školy menovaný Ján Morong, ktorý predtým pôsobil na podobnej pozícii v obci Ružindol.

Riaditeľom sa stal po dvoch neúspešných výberových konaniach, keď žiaden z kandidátov nezískal dostatočný počet hlasov členov rady školy. V súlade so zákonom preto zriaďovateľ riaditeľa menoval priamo.

Cirkevná spojená škola Piešťany vznikla 1. januára 2015 po tom, čo ministerstvo školstva odobrilo zlúčenie Základnej školy sv. Márie Goretti a Gymnázia sv. Michala Archanjela. Presný počet žiakov nie je podľa Dušana Kolenčíka aktuálne možné zverejniť, pretože hraničný termín pre ich odhlasovanie a prihlasovanie je 15. september.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič