Cinematik otvorí slovenský film Cenzorka, čerstvo ovenčený prestížnou cenou z Benátok

Bezmála stovka projekcií, desiatky premiér, dve prestížne súťaže, pestrá plejáda medzinárodných a domácich hostí a nezameniteľná atmosféra jedinečných stretnutí a zážitkov. Medzinárodný filmový festival Cinematik je po roku späť. Brány jeho 16. ročníka sa v Piešťanoch slávnostne otvoria už zajtra. Jeho program bude veľkolepý od prvej minúty. Hneď počas otváracieho večera diváci v domácej premiére uvidia jeden z najočakávanejších slovenských filmov roka – Cenzorku režiséra Petra Kerekesa, ktorá si len pred niekoľkými dňami pripísala historické ocenenie na prestížnom festivale v Benátkach.

Sekcia Horizonty sa v programe Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach zameriava na filmy, ktoré prezentujú najnovšie estetické trendy svetovej kinematografie. V jej porote sa v rámci 78. ročníka festivalu stretli veľké mená z celého sveta. Predsedala jej oceňovaná bosnianska režisérka Jasmila Žbanić, ktorej novinku Quo Vadis, Aida? zhodou okolností premietne aj tohtoročný Cinematik. Pre slovenskú kinematografiu bolo v Benátkach výnimočnou poctou už samotné uvedenie snímky Petra Kerekesa a Ivana Ostrochovského. Keď však napokon spomedzi 18 súťažných filmov vyhlásili za víťaza ceny ORIZZONTI za Najlepší scenár práve Cenzorku (107 Mothers), bol to doslova historický úspech, akým sa dosiaľ žiaden slovenský filmár v novodobej histórii domácej kinematografie pochváliť nemohol.

Pri vzniku snímky a jej výslednej podobe pritom zaúradovala náhoda. Príbeh mladej matky-trestankyne a osamelej dôstojníčky z väznice 74 v Odese mal byť pôvodne dokumentom o práci väzenských cenzorov, ktorí kontrolujú súkromnú korešpondenciu odsúdených. Jedna zo skutočných cenzoriek, ktoré v ukrajinských väzniciach filmári stretli, ich však zaujala natoľko, že zo snímky napokon urobili celovečerný hraný film práve o nej. Nechali ju v ňom vlastnú postavu dokonca aj autenticky herecky stvárniť.

Peter Kerekes si prestížnu cenu pre film Cenzorka cez víkend v Benátkach osobne prevzal. Venoval ju ženám a matkám, ktoré film zachytáva v obzvlášť komplikovaných životných situáciách. Organizátori Cinematiku sú nesmierne šťastní, že tento výnimočný slovenský film budú môcť ako prví v domácom prostredí vidieť práve jeho návštevníci. Stane sa tak už zajtra, v utorok 14. septembra počas slávnostného otváracieho ceremoniálu, na ktorý budú mať prístup, v rámci organizačných možností, aj všetci akreditovaní návštevníci.

Cinematik počas nasledujúcich šiestich dní prinesie aj množstvo ďalších výnimočných zážitkov. Program bude rozdelený do jedenástich sekcií. Dve z nich budú, už tradične, súťažné. V Meeting Point Europe sa o festivalové ocenenie bude uchádzať pestrý výber nových európskych hraných filmov, mnohé z nich festivaloví návštevníci uvidia v slovenskej premiére. Cinematik.doc je zase prestížnou domácou súťažou, ktorá predstaví to najlepšie z aktuálnej tvorby slovenských dokumentaristov.

V sekcii Rešpekt Cinematik uvedie profilovú prehliadku tvorby svetoznámej maďarskej filmárky Ildikó Enyedi. Režisérka si cenu príde prevziať osobne a vo štvrtok 16. septembra dokonca tiež na Cinematiku uvedie slovenskú premiéru svojej novinky Ľúbil som svoju ženu (A feleségem története, 2021) s vynikajúcou Léou Seydoux v hlavnej úlohe.

Pri maďarskej kinematografii ostane Cinematik aj v rámci sekcie Pod lupou, ktorá si tentoraz posvieti práve na kvalitné nové filmy od našich južných susedov. Výber snímok v sekcii Čo dom dal zase predstaví najzaujímavejšie novinky z tvorby či koprodukcie slovenských a českých filmárov a filmárok. Aj v tomto prípade sa diváci môžu tešiť na to, že viaceré z očakávaných titulov uvidia na Slovensku ako prví. Punc exkluzivity má aj hviezdna sekcia Cesty slávy, ktorá prináša aktuálne filmové hity z najprestížnejších svetových festivalov. Medzi ich tvorcami sú zvučné mená ako Paul Verhoeven či Céline Sciamma.

K najvyhľadávanejším sekciám Cinematiku patrí takzvaná „polnočná sekcia” Za hranicou kultu. Vlani síce z programu z pandemických dôvodov na poslednú chvíľu vypadla, no tohoročný reparát prinesie jej avizovaný program v nezmenenej podobe. Diváci sa tak môžu tešiť na jedinečnú tvorbu amerického filmára, herca a producenta Larryho Fessendena.

Šestnásty ročník Cinematiku prináša aj niekoľko programových noviniek. Diváci by si určite nemali nechať ujsť sekciu Výber umeleckého riaditeľa, ktorá predstaví sedmičku pozoruhodných snímok z celého sveta podľa výberu Vladimíra Štrica. Nadčasová tematická sekcia Nemáš čo skrývať zase prináša originálne filmy na témy sledovania, dozoru a cenzúry. Pod hlavičkou Cinematik Classics dostanú priestor dôležité snímky z minulosti, ktoré sú však na veľkom plátne stále mimoriadnym zážitkom. No a sekcia Other Spaces bude výživným kokteilom namiešaným zo starších kinohitov, novších festivaloviek aj kraťasov z festivalu Azyl. Chýbať na festivale nebudú ani viaceré sprievodné podujatia a koncerty.

Medzinárodný filmový festival Cinematik sa tento rok v Piešťanoch uskutoční od 14. do 19. septembra. Akreditácie sú k dispozícii v predpredaji na webových stránkach festivalu, dostupné budú aj priamo na mieste.

Z dôvodu nedávnej zmeny v Covid automate sa, žiaľ, menili aj podmienky vstupu do vnútorných kinosál festivalu. Ten bude po novom umožnený len divákom a diváčkam, ktorí sú držiteľmi potvrdenia o úplnej vakcinácii proti ochoreniu Covid-19. Exteriérové premietania a podujatia festivalu sú prístupné pre všetkých. Vo vnútorných aj vonkajších priestoroch bude počas festivalu povinné nosenie rúšok. Za pochopenie a spoluprácu pri dodržiavaní týchto bezpečnostných opatrení organizátori festivalu vopred ďakujú.

Zdroj: Tlačová správa MFF Cinematik