Cez Veľkú noc bude platiť zákaz vychádzania, má však výnimky

Núdzový stav, ktorý na Slovensku platí v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, vláda rozšírila o obmedzenie slobody pohybu počas veľkonočných sviatkov. Zákaz vychádzania bude platiť od stredy 8. apríla 00:00 h do pondelka 13. apríla 23:59 h.

Najnovšie opatrenie ohlásil premiér Igor Matovič, ktorý povedal, že na Slovensku bude počas uvedených dní niekoľkotisíc hliadok, majú ich tvoriť policajti a vojaci.

Výnimku zo zákazu budú mať ľudia, ktorí pôjdu do práce, na nákup nevyhnutných tovarov, k lekárovi alebo do zdravotníckych zariadení a na pohreb blízkej osoby. V rámci okresu je povolený aj pobyt v prírode a cesta, ktorej účelom je starostlivosť o blízku osobu.

Počas uvedeného obdobia sa tiež ľudia nemôžu slobodne zhromažďovať, výnimku majú len členovia jednej domácnosti.

Opatrenie prijala vláda na základe odporúčania odborníkov, ktorí o tom spolu hovorili v nedeľu popoludní. Podľa premiéra je účelom zákazu vychádzania najmä to, aby obyvatelia Slovenska počas sviatkov necestovali a nenavštevovali sa. Mohli by totiž ohroziť svojich príbuzných.


Čítajte aj: Okres Piešťany má ďalší prípad ochorenie Covid-19, dva sú v tunajších karanténnych centrách


Tohtoročná Veľká noc bude aj bez verejných bohoslužieb. Ide pri tom o najdôležitejší kresťanský sviatok.

Veľkonočné trojdielne tento rok pripadlo na 9. až 11. apríla. Začína svätou omšou na Zelený štvrtok, pokračuje Veľkým piatkom a Bielou sobotou. Pondelok je tradične spojený so šibačkou a oblievačkou.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič