Centroom: Okolo nestabilnej budovy konečne rastie plot

Jednosmerná premávka pri vstupe na parkovisko Auparku môže spôsobovať zápchy. Toto opatrenie by však malo trvať iba niekoľko dní. Chodci budú mať od dnešného večera zamedzený prístup k budove Centroom najmenej štyri mesiace.

Na tlačovej konferencii o tom v utorok 3. novembra informovali zástupcovia radnice a vlastníkov. Krátko potom začala výstavba plota. „Aj keď sme nariadili vyhotovenie oplotenia okolo budovy, narazili sme na množstvo legislatívnych problémov. Najvážnejším je verejné obstarávanie,“ vysvetlil vedúci stavebného oddelenia Ivan Pauer.

Preto správca budovy spoločnosť BK Group darovala vlastníkom oplotenie, ktoré dnes podvečer stavali zamestnanci Služieb mesta Piešťany. Na plynulosť premávky pritom dozerali mestskí aj štátni policajti.

Od dnešného večera chodci okolo budovy neprejdú a musia využívať chodník na druhej strane Nitrianskej ulice. Autá sa na parkovisko Auparku dostanú, ale podľa dostupných informácií budú musieť dať najprv prednosť vychádzajúcim vozidlám. Bude tam totiž iba jednosmerná premávka. To môže na blízkom kruhovom objazde spôsobovať zdržanie.

Ivan Pauer ďalej povedal, že budova „ďalej pracuje.“ Včera na nej našli nové praskliny, ktoré sa už posúvajú aj na obvodové stĺpy. Mesto má vlastníkom pomôcť s výberom dodávateľa sanačných prác. Realizáciu by mali nariadiť koncom tohto týždňa. Náklady zrejme budú musieť niesť vlastníci.

„Stále sme v štádiu, kedy potrebujeme realizovať ochrannú zónu. To všetko robí v rámci fondu opráv,“ uviedol zástupca vlastníkov Miroslav Nevolný a dodal, že s financovaním sanácie môže podľa zákona pomôcť aj štát. Iba náklady na projekt pritom vyčíslil na 36-tisíc eur. Realizáciu pritom musí odobriť architektonická kancelária Jančina, ktorá má na budovu autorské práva.

AKTUALIZOVANÉ 4. novembra o 8.35 h: Časť plota sa v noci pod náporom vetra zrútila. V noci boli na mieste mestskí policajti aj viceprimátor Michal Hynek, ktorý na Facebooku napísal: „Najnutnejšie bolo zabezpečené, naši pracovníci budú hneď od rána pokračovať v riešení tohto problému, budeme vás informovať.“

centroom_plot_padol_01 centroom_plot_padol_02 centroom_plot_padol_03

Text a foto: Martin Palkovič