Centroom je opravený, čoskoro ho opäť otvoria

Rekonštrukcia trvala viac než päť mesiacov a stála vyše 800-tisíc eur. Vlastníci očakávajú kolaudačné rozhodnutie v najbližších dňoch.

Po jeho získaní sa budú môcť vrátiť do svojich domovov. Taktiež prevádzky na prízemí budú opäť otvorené. Kolaudačné konanie sa uskutočnilo v utorok 19. júla.

„Včera prebehla kolaudácia budovy Centroom. V priebehu nasledujúcich dní očakáva stavebný úrad dodanie nového projektu požiarnej ochrany a kladného vyjadrenia od hasičov. Potom už nebude nič brániť vydaniu kolaudačného rozhodnutia,“ informovala hovorkyňa mestského úradu Eva Bereczová a dodala: „Opätovné nasťahovanie majiteľov bytov a prevádzkarov je už len otázkou pár dní.“

Opravu staticky nestabilnej budovy vykonávala od konca januára firma Klimati Team, s.r.o., Hlohovec na základe projektu statickej sanácie od profesora Vladimíra Benka. Budovu spevnili obetónovaním pôvodných stĺpov. Pribudli aj nové železobetónové steny.

Náklady na sanáciu, ktoré nakoniec prevyšujú 800-tisíc eur, sú nútení znášať vlastníci.

Svoje domovy museli ľudia narýchlo opustiť začiatkom októbra minulého roka, keď dala radnica príkaz na vypratanie. Krátko predtým zverejnili statický posudok, podľa ktorého bola budova v nevyhovujúcom stave a niektoré normy prekračovala až niekoľkonásobne.

Mesto zabezpečilo dočasné ubytovanie pre tucet osôb. Až o mesiac neskôr vyrástol okolo staticky nestabilnej budovy plot, ktorý zabránil chodcom približovať sa k nej. Stavebné práce odštartovali v januári a trvali vyše päť mesiacov.

Text a foto: Martin Palkovič