Čachtice: Báthoryčka bude na suvenírovej eurobankovke

Čachtický hrad sa zaradí medzi kultúrne pamiatky a lokality, ktoré majú vlastnú eurobankovku. Nebude s ňou možné platiť, ale pôjde o zaujímavý suvenír.

Na bankovke s nominálnou hodnotou 0 eur bude zobrazený Čachtický hrad aj slávna Alžbeta Báthory. Vizualizáciu zverejnili na sociálnej sieti Facebook. Verejnosti ju predstavia počas podujatia Tri kľúče pre Katarínu, ktoré sa uskutoční 6. a 7. apríla.

„Tvorcom myšlienky euro suvenírovej bankovky je pán Richard Faille. Ten v roku 2015 tento koncept rozbehol vo Francúzsku a nasledujúce roky ho rozšíril aj do ďalších krajín ako je Nemecko, Rakúsko, Španielsko, Portugalsko, Belgicko, Luxembursko, Švajčiarsko, kde sa rovnako stretol s obrovským záujmom turistov a zberateľov. V roku 2018 sa tento koncept rozšíril aj na Slovensko a do Českej republiky,“ informovali organizátori podujatia Tri kľúče pre Katarínu, ktoré bude oficiálnym otvorením letnej sezóny na Čachtickom hrade. Jeho vlastníkom je obec Čachtice.

Hlavným cieľom suvenírovej bankovky je propagáciu cestovného ruchu a zvyšovanie povedomia verejnostio jednotlivých pamiatkach a turistických lokalitách.

Bankova vyzerá ako pravá. Je vytlačená na bavlnenom papieri a má aj niekoľko ochranných prvkov. Vychádza v limitovanom náklade.

Počas podujatia Tri kľúče pre Katarínu prebehne dražba vybraných bankoviek. Výťažok bude použitý na ďalšiu obnovu Čachtického hradu.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Facebook.com/Cachtickyhrad