Bytovým podnikom sa bude zaoberať prokuratúra

Mestskí poslanci podajú podnet na krajskú prokuratúru, aby preskúmala dve valné zhromaždenia, ktoré sa konali v decembri 2016.

Primátor Miloš Tamajka koncom minulého roka dočasne nahradil dlhoročnú konateľku Bytového podniku Piešťany (BPP) Evu Kollárikovú šéfom právneho oddelenia Pavlom Vermešom. Takéto rozhodnutia sú v kompetencii valného zhromaždenia, ktorým boli dovtedy všetci poslanci. Po novom je valným zhromaždením primátor.

Väčšina zastupiteľstva so zmenami vo vedení BPP nesúhlasí. Situáciou sa poslanci zaoberali už na začiatku dnešného zasadnutia a prijali niekoľko uznesení. Požadujú napríklad aktualizáciu zakladateľskej listiny BPP tak, aby mali kompetenciu rozhodovať o najdôležitejších krokoch tejto spoločnosti.

Deklaratívny charakter malo uznesenie Ivety Babičovej, ktoré hovorí o podaní na prokuratúru. Poslanci chcú, aby prokurátor preskúmal dve mimoriadne valné zhromaždenia BPP, ktoré sa uskutočnili v decembri 2016. V tom čase prišlo k zmenám, o ktorých rozhodoval primátor Tamajka.

Poslankyňa Iveta Babičová v návrhu uznesenia uvidela, že zápisy z týchto valných zhromaždení nie sú v Zbierke listín Obchodného registra SR a poslanci ich nemajú k dispozícii.

Prokurátor by mal preto konanie primátora Miloša Tamajku preskúmať a prípadne proti nemu podať protest.

Členovia zastupiteľstva smerovali otázky aj na konateľa BPP. Chceli, aby vysvetlil, kam a prečo vynášal dokumenty z mestskej firmy. Ten v krátkosti odpovedal, že kópie vyhotovil preto, aby si spravil lepší prehľad o situácii v BPP.

Na videu, ktoré priniesol Piešťanský týždeň, podľa vlastných slov hovoril s Ivanom Mojžišom z advokátskej kancelárie Mojžiš a partneri. Tá poskytuje mestu Piešťany právne služby. Radnica za ne platí 960 eur mesačne.

Obšírnejšie by mal svoje konanie Pavol Vermeš vysvetliť na konci dnešného zastupiteľstva. Viceprimátor a predseda Dozornej rady BPP prisľúbil, že bude informovať o záveroch včerajšieho zasadnutia dozornej rady.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič