Boj s havranmi pokračuje, niektoré hniezda na stromoch zostali

Mesto Piešťany bude opäť žiadať ministerstvo životného prostredia o výnimku, aby mohlo z blízkosti ľudských obydlí vyhnať havranov. Na základe minuloročného povolenia sa to totiž nepodarilo.

Radnica vtedy v žiadosti nedefinovala všetky lokality na sídlisku neďaleko stanice, v ktorých si tieto chránené vtáky postavili hniezda. Niektoré z nich preto na stromoch zostali a havrany sa tam na jar s veľkou pravdepodobnosťou vrátia. Vlani získala samospráva povolenie, na základe ktorého mohla odstrániť iba tucet hniezd.

Problém v pondelok 29. februára opätovne prerokovala komisia pre životné prostredie. Jej členovia odporučili radnici opätovne žiadať o výnimku aj na základe zmapovania hniezd v jarných mesiacoch. V prípade kladného stanoviska ministerstva životného prostredia by potom mohli byť odstránené na jeseň.

Mesto tiež chystá ošetrenie stromov v tejto lokalite tak, aby mali operence menej priestoru na stavanie hniezd. Ďalším opatrením je vyčistenie okolitého priestoru od drobných konárov, ktoré sú ich stavebným materiálom. V ideálnom prípade sa majú presťahovať k Váhu, ale podľa skúseností z iných miest to tak rýchlo nebude. Havrany sú totiž prirodzene fixované na jednu lokalitu.

Na ich krik sa už roky sťažujú niektorí obyvatelia blízkych bytoviek. Hlasné „krá-krá“ sa v lete podľa nich ozýva blízko okien už od štvrtej ráno.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič