Betlehemské svetlo si môžete odpáliť na Štedrý deň

Oficiálne odovzdanie Betlehemského svetla sa v Piešťanoch na Námestí slobody kvôli pandémii ani tento rok neuskutoční. Na Štedrý deň si ho ľudia môžu odpáliť v tunajších kostoloch i na sídlisku Adam Trajan.

Slovenskí skauti prevzali v sobotu 11. decembra vo večerných hodinách Betlehemské svetlo od skautov z Rakúska. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa, podobne ako minulý rok, táto udalosť odohrala na slovensko-rakúskej hraniciach. V ranných hodinách nasledujúceho dňa odovzdali Betlehemské svetlo poľským skautom a skautom z Ukrajiny. Aj vďaka slovenským skautom bude Betlehemské svetlo tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír.

V pondelok 13. decembra si Betlehemské svetlo prevzala prezidentka Zuzana Čaputová. Ani v tomto roku nechcú skauti a skautky zo Slovenského skautingu iniciovať akúkoľvek formu výzvy na zhromažďovanie sa, ktoré by bolo v rozpore s aktuálne platnými nariadeniami súvisiacimi so súčasnou pandemickou situáciou.

„Skauti majú radi výzvy a priniesť Betlehemské svetlo v čase pandémie je bezpochyby jednou z nich. Tento rok, podobne ako minulý, budeme chrániť okrem plamienka aj seba a svoje okolie.“ konštatuje Marián Suvák, koordinátor Betlehemského svetla na Slovensku.

Betlehemské svetlo bude na Štedrý deň v čase od 10.00 do 12.00 h dostupné na tradičných miestach pri vianočnom strome na sídlisku Adam Trajan, v Evanjelickom kostole a. v., vo Farskom kostole sv. Cyrila a Metoda, v Kostole sv. Štefana a v Kaplnke Sedembolestnej Panny Márie. Slovenský skauting o tom informuje prostredníctvom interaktívnej mapy na web stránke betlehemskesvetlo.sk.

Prvýkrát prevzali slovenskí skauti Betlehemské svetlo od rakúskych skautov v roku 1990 a odvtedy ho každoročne distribuujú ľuďom po celom Slovensku. Tradične ho odpaľujú na ekumenickej slávnosti, kam ho prinesie z Baziliky Narodenia Pána v Betleheme Dieťa svetla – rakúske dievča alebo chlapec, ktorí toto vyznamenanie získali za svoje príkladné správanie,  ochotu pomáhať druhým a povšimnutiahodné skutky.

Ako poďakovanie za prácu po silných krupobitiach v Rakúsku vyzvala tento rok hornorakúska televízia ORF hasičské zbory, aby nominovali Dieťa svetla. Voľba padla na jedenásťročného Tobiasa Nussbaumera z Kirchhamu, ktorý sa aktívne angažuje v miestnom hasičskom zbore. Aktuálne neľahká situácia ohľadom koronavírusu však prekazila silnú tradíciu aj v tomto roku – Dieťa svetla necestovalo do Svätej zeme, aby zapálilo Svetlo pokoja v Jaskyni Narodenia Ježiša. Po minuloročnom vzore sa o to postarala deväťročná Rianna Danho, ktorá žije v Betleheme.

Zdroj: Tlačová správa Ústredie Slovenského skautingu
Ilustr. foto: Martin Palkovič