ARTA pozýva na septembrový program a otváračku verejnej mini rampy

Kultúrno-kreatívne centrum ARTA je priestor bývalej továrne na čokoládu a cukrovinky, ktorý ožíva pod rukami občianskeho združenia Iniciatíva ARTA. Začiatkom júna ste sa mohli počas Dňa otvorených ateliérov prejsť celým objektom a spoznať jeho činnosť a ateliéry, ktoré v ňom sídlia. Po ročnej rekonštrukcii zahajuje centrum eventovú sezónu s bohatým septembrovým programom. Čo všetko vás čaká v ARTE počas tohto mesiaca?

Sobota / 10.9. od 14:00 h OTVÁRAČKA MINIČKA

V spolupráci s lokálnou skate komunitou a iniciátormi z “After Hours Skate Clubu” vznikla v ARTE verejná skate mini rampa a spoločne s nimi vás centrum pozýva na jej slávnostné otvorenie. Prvá časť dňa bude vyhradená pre najmenších, ktorým ukážu základy skateboardingu chalani z Moonset Skateboards. Od 16:00 začne voľný skate jam so súťažami. Na večer je na pláne spoločná grilovačka vo dvore.  / Realizácia minička bola podporená z fondu rozvoja Trnavského samosprávneho kraja.

Utorok / 13.9. o 17:00 Premietanie: Best of Azyl 2021 (MFF Cinematik)

Aj tento rok bude ARTA v rámci Medzinárodného filmového festivalu Cinematik hostiť premietania Azylu. Príďte si pozrieť prehliadku tých najlepších 1-minútových, 5-minútových filmov a videoklipov z celého sveta prihlásených do súťažnej sekcie festivalu krátkeho filmu AZYL SHORTS 2021. / Lístky: akreditácia Cinematik

Štvrtok / 15.9. o 18:00 Vernisáž výstavy: NO PAIN NO GAIN / Pavol Truben

Výstavný projekt nadväzuje na autorom dlhodobo rozvíjanú tému tlaku na výkon a vyhorenie. Prepája svet umenia s podobne súťaživým a konkurenčným svetom tenisu, v ktorom aktuálne prebieha kritická diskusia práve o duševnom zdraví. V objektoch tieto psychologické témy znázorňuje fyzicky – pomocou sťahujúcej fyzikálnej sily, deformácie či pokrčenia a v kresbách pomocou notoricky známych tenisových atribútov. / Vstup voľný.

Sobota / 17.9. o 18:00 Premietanie: Talenty workshopu azyl (MFF Cinematik)

Workshop AZYL vyvrcholí premietaním minútových filmov vytvorených počas piatich dní festivalu. Mladí filmári a filmárky budú môcť svoju tvorbu odprezentovať na veľkom plátne v kinosále za prítomnosti divákov. Po projekcii nasleduje diskusia s tvorcami, vďaka čomu autori získajú spätnú väzbu od lektorov i návštevníkov festivalu. / Lístky: akreditácia Cinematik

Utorok – Streda / 20.-21.9. Noc Literatúry (literárny festival)

Noc literatúry je medzinárodné podujatie s dlhoročnom tradíciou, ktoré rozširuje povedomie o súčasnej domácej a zahraničnej literatúre.Návštevníci majú okrem každoročného verejného čítania úryvkov európskych kníh možnosť zažiť aj literárne workshopy a diskusie so zaujímavými hosťami. Úryvky z kníh budú čítať rôzne osobnosti Piešťan aj samotnej ARTY. Čítania prebiehajú naraz v rôznych zákutiach ARTY v 20 minútových intervaloch (15 min čítanie, 5 min presun). Program:

Utorok:
17:00 Workshop písania drámy s Emmou Vičanovou
19:00 Diskusia o procese tvorby a vydávania kníh s Petrom Michalíkom z knižného
vydavateľstva MONOKEL
Streda:
16:45 Workshop písania “haiku” s Matúšom Nižňanským
18:00 Diskusia o písaní kníh s autorkou Soňou Uríkovou
19:00-21:00 Čítanie ukážok s osobnosťami Piešťan v rôznych zákutiach ARTY
Vstup voľný

Štvrtok-Sobota / 29.9.-1.10. o 19:30 Dni Architektúry (Film a architektúra)

Bohatý program nielen pro milovníkov architektúry pozýva do stoviek miest a obcí po celom ČR aj SK na miesta bežne neprístupné alebo ich predstavuje v nových súvislostiach. Súčasťou podujatia je komentovaná prehliadka s Evou Rohoňovou a Líviou Gažovou, ktorá bude 1.októbra o 14:00. ARTA pozýva na filmy venované architektúre:

Štvrtok/ 29.9. / 19:30 Ztracený Paradise, historie na ústupu

Keď sa filmár Andy Howlett vydal so svojou kamerou zdokumentovať posledné dni birminghamského komplexu Brutalist Central Library v oblasti zvanej Paradise Circus, netušil, do akej králičej nory spadol. Príbeh betónového kolosu architekta Johna Madina, ktorý je na jednej strane zastupiteľmi mesta odsudzovaný ako tŕň v oku, na tej druhej vnímaný odbornou verejnosťou ako výnimočný príklad povojnového brutalizmu, a boja o jeho záchranu. V tomto psychogeografickom rozprávaní kombinuje režisér archívne zábery s humornými terénnymi výpravami v snahe zistiť, prečo sme stratili raj a ako ho znova nájsť.

Piatok / 30.9. / 19:30 Grethe Meyer: Královna dánského designu

Dánsky dizajn je známy po celom svete pre svoju jednoduchosť, funkčnosť a nadčasovosť. Väčšina dizajnérok z takzvaného zlatého veku, ktorý panoval medzi 30. a 70. rokmi, bola však vo svojej dobe prehliadaná a niekedy aj celkom zabudnutá. Polohraný film rozpráva príbeh jednej z mála priekopníc tohto odboru Grethe Meyer, ktorá svojou neohroziteľnou asertivitou dokázala presadiť dnes už ikonické výrobky ako napríklad kolekciu porcelánu u Blåkant pre Royal Copenhagen alebo multifunkčný kameninový riad. Spojenie humanistického myslenia s takmer vedeckou metodológiou vtlačila do všetkých svojich návrhov.

Sobota / 1.10. / 19:30 První dáma české architektury

Dokumentárny portrét českej architektky, profesorky a výraznej osobnosti Aleny Šrámkovej zachytáva jej životnú dráhu neoddeliteľne spätú s osudmi vytvorených projektov a realizovaných stavieb. Z jej tvorby, ktorá nepodliehala striedaniu módnych smerov, vyniká monumentálna budova Fakulty architektúry ČVUT, podpovrchová hala Hlavnej stanice v Prahe či administratívna budova Na Můstku
ako jedna z dominánt Václavského námestia.

Vstup voľný.

Život v ARTE môžete sledovať na Facebooku: ARTA alebo priamo v ARTE na Kollárovej ulici 2.

Podujatia z verejných prostriedkov podporil Fond na podporu umenia, z dotačnej schémy Mesto Piešťany. Kultúru a život do ARTY pomáha prinášať Trnavský samosprávny kraj, MAGNA Energia a Nadácia Orange.

Zdroj: KCC Arta