Arta otvorí pouličnú galériu a premietne film s Al Pacinom

Vznikajúce kultúrne centrum bude prvýkrát prístupné verejnosti vo štvrtok 12. septembra. Súčasťou podujatia nazvaného Premiéra je otvorenie pouličnej galérie a premietanie filmu Psie popoludnie, v ktorom stvárnil hlavnú postavu Al Pacino.

Po letnej susedskej grilovačke a viacerých brigádach sa Arta prvýkrát otvorí širokej verejnosti. Každý sa môže prísť pozrieť, ako nadšenci za pár mesiacov zmenili dlho nevyužívaný priestor v centre Piešťan.

Brigáda sa tam uskutočnila aj túto sobotu. Medzi dobrovoľníkmi bol tiež Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. Župa objekt bývalého Figara vlastní a krajskí poslanci v júni privítali myšlienku jeho premeny na kultúrno-kreatívne centrum.

„Počas sobotnej brigády sme s dobrovoľníkmi ošmirgľovali hrdzavú konštrukciu, na ktorej sú upevnené vitríny. Vyhodili sme z nej zhnité dosky. Rozbité vitríny sme vlastnoručne zasklili a vymenili staré svetlá za nové. Tiež sme upravili zanedbanú zeleň a vyčistili celý priestor pod átriom vo dvore,“ uviedla pre zpiešťan.sk Dominika Rusnáková z iniciatívy Arta.

Práve vitríny na Kollárovej ulici sa vo štvrtok 12. septembra zmenia na pouličnú galériu. O 18.00 h sa uskutoční otvorenie výstavy fotografií Osobné územia, ktorých autorom je žilinský režisér Eduard Kudláč.

Kurátorom galérie Vitrínky bude Tomáš Werner, ktorý pred pár rokmi využil starú vitrínu na Poštovej ulici na rovnaký účel.

„Oslovili sme ho, že chceme využiť staré vitríny aj v Arte a pokračovať v jeho myšlienke pouličnej galérie, v ktorej sa budú postupne meniť autori fotografií. Tomáš vybral prvého umelca a zároveň sa tak stal kurátorom galérie,“ vysvetlila Dominika Rusnáková.

Po otvorení pouličnej galérie Vitrínky sa budú môcť záujemcovia prejsť priestormi Arty a pozrieť si umelecký projekt s názvom Dnes je. Zajtra bude. Ide o tzv. nájdenú výstavu, keďže vznikla z trosiek a vecí, ktoré v budove zanechali predchádzajúci nájomníci.

O 21.00 h sa Arta stane súčasťou medzinárodného filmového festivalu Cinematik. V starej jedálni na druhom poschodí sa uskutoční projekcia filmu Psie popoludnie (Dog Days Afternoon, 1975), v ktorom Al Pacino bravúrne stvárnil sympatického zlodeja, ktorému sa vymkne z rúk ambiciózny plán prepadnutia banky.

Vstup na podujatie Premiéra je voľný.

Text: Martin Palkovič Foto: Daniel Dvorský