Arta odhalí príbeh továrne na cukrovinky, pozýva na Deň otvorených ateliérov

Návštevníci sa budú môcť prejsť priestormi bývalej továrne na čokoládu a cukrovinky Arta, spoznať jej príbeh a prvé ateliéry, ktoré v nej vznikajú. Podujatie sa uskutoční v sobotu 4. júna, počas Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny.

Nosnou témou prvého ročníka podujatia je Príbeh továrne Arta, ktorá ostala v očiach verejnosti a mesta zabudnutá. Ten však po vyše sto rokoch ožíva prostredníctvom konverzie objektu na kultúrno-kreatívne centrum.

Počas celodenného podujatia budú môcť návštevníci spoznať nielen celú budovu a jej príbeh, ale aj samotné ateliéry, ktoré si v nej našli svoje zázemie. V bývalých výrobných častiach budovy nájdete ateliér keramiky, šperku, architektúry či knižné vydavateľstvo.

 

Súčasťou programu budú workshopy, výstava, prehliadky, koncert, prezentácia + diskusia so zakladateľmi KKC Arta (Dominikou Rusnákovou, Palom Pilařom, Petrom Dvorským) a Trnavským samosprávnym krajom.

„Okrem programu sa budú môcť návštevníci prejsť všetkými priestormi Arty a pozrieť sa, čo sa nám za tých pár mesiacov podarilo z rokmi opusteného miesta vytvoriť. Za relatívne krátky čas sme museli zvládnuť pomerne veľa. Rukami (doslova) nám prešla rekonštrukcia objektu o rozlohe 3000m2 a stále nie sme na konci. Už teraz ale vidieť kus práce, ktorý je za nami. Súčasťou tohto dňa bude aj výstava, ktorú chceme venovať pani Judite Sternovej, vnučke jedného z pôvodných majiteľov Arty, pána Ferdinanda Komloša. Tá nás nedávno navštívila priamo v Arte. Sme radi, že môžeme aspoň sčasti priblížiť príbeh majiteľov tejto továrne,“ povedala riaditeľka kultúrno-kreatívneho centra Dominika Rusnáková.

Kultúrno-kreatívne centrum Arta prevádzkuje občianske združenie Iniciatíva Arta, ktoré od roku 2019 objekt svojpomocne zveľaďuje. V druhej polovici roka 2021 začalo združenie kompletnú prerábku priestorov, ktoré financuje pomocou vlastného úveru. Iniciatíva prevzala objekt a jeho prevádzku v auguste minulého roka do nájmu na 25 rokov od Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je majiteľom objektu.

Projektu dalo zelenú aj zastupiteľstvo, ktoré schválilo zámer využiť priestory na kultúrno-kreatívne centrum. Chod, financovanie centra a prevádzky (nájomné, energie a ďalšie) je v správe občianskeho združenia. S rekonštrukciou striech pomohli financie vyčlenené z rozpočtu trnavskej župy. Tá sa stala zároveň aj partnerom projektu.

 

„S priestormi, ktoré od roku 2011 zívali prázdnotou, sme sa rozhodli naložiť pomerne netradične. Vybrali sme sa dlhšou a náročnejšou cestou, ako by to bolo v prípade ich predaja za každú cenu. Spojili sme sily s partiou mladých ľudí, ktorí nevyužívanému areálu doslova vdýchli nový život. Arta znamená ďalší typ kultúrneho a kreatívneho centra, teda nový typ inštitúcie s obrovským potenciálom. Som rád, že tento typ inštitúcie je spojením komunitného a župného potenciálu. Doplní v Piešťanoch dôležitú možnosť pre realizáciu vízií a nápadov kreatívnej komunity mesta a celého regiónu,“ uviedol trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý slávnostne odovzdával objekt bývalej cukrovinkovej továrne združeniu.

Viac informácii o samotnom podujatí nájdete na Facebooku.

Zdroj: KCC Arta