AKTUALIZOVANÉ: Slovensko prijalo tvrdé opatrenia proti šíreniu koronavírusu

AKTUALIZOVANÉ o 14.10 h: Ústredný krízový štáb SR rozhodol o plošnom uzatvorení všetkých škol na území Slovenska. V prevádzke nebudú ani bary, diskotéky a akvaparky. Reštaurácie a hotely  zostanú otvorené.

Premiér Peter Pellegirini potvrdil, že na Slovensku je ďalších šesť prípadov ochorenia na nový koronavírus. Títo pacienti sú lokalizovaní na území hlavného mesta. V Trnavskom kraji toto ochorenie doteraz nepotvrdili.

„Chcem oficiálne oznámiť, že sme rozhodli o zatvorení všetkých školských a predškolských zariadení na 14 dní,“ povedal Peter Pellegirini. Otvorené nezostanú ani diskotéky, akvaparky, wellness centrá a lyžiarske strediská.

„Na 14 dní sa nezastaví svet, nikomu sa nič nestane, ak nepôjde na plaváreň, nikomu sa nič nestane, ak sa pomodlí doma,“ pokračoval premiér.

„Zrušíme a zatvoríme medzinárodné letiská pre osobnú dopravu v Bratislave, Poprade a Košiciach. Obmedzíme vlakovú a osobnú dopravu,“ informovala ministerka vnútra.

Štát skráti aj úradné hodiny na klientských centrách úradov na tri hodiny denne.

Fungovať nebudú ani bary zábavné podniky, wellness centrá, rekreačné zariadenia aj detské kútiky. Cez nasledujúci víkend budú čiastočne uzatvorené aj nákupné centrá, otvorené v nich zostanú len lekárne, predajne potravín a drogérie. Reštaurácie a hotely zostanú otvorené.

Kedy presne vstupujú tieto opatrenia do platnosti zatiaľ nie je známe. Všetky školy a predškolské zariadenia majú byť na dva týždne uzatvorené od pondelka 16. marca.

Text: Martin Palkovič Foto/Credit: CDC