AKTUALIZOVANÉ: Organizátori zverejnili program zhromaždenia za slušné Slovensko

Piešťany sa pridali k mestám, v ktorých sa 5. apríla o 17.00 h uskutočnia zhromaždenia, ktorých cieľom je vyjadrenie nespokojnosti s postupom nového ministra vnútra Tomáša Druckera vo veci policajného prezidenta.

„Tak, ako sme sľúbili pozorne sledujeme kroky tejto vlády a špeciálne nového ministra vnútra pána Druckera. Preto sme sa po dohode s organizátormi z ostatných slovenských krajov spoločne rozhodli, že iniciatíva Za slušné Slovensko zvoláva opätovne verejné zhromaždenia,“ napísali organizátori na sociálnej siete Facebook.

Okrem odvolania policajného prezidenta Tibora Gašpara požadujú aj odpolitizovanie vedenia polície. Až potom môže mať podľa nich verejnosť dôveru v nezávislé vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Zhromaždenie za slušné Slovensko sa uskutoční vo štvrtok 5. apríla o 17.00 h na Námestí slobody v Piešťanoch.

DOPLNENÉ 5. apríla o 10.30 h:

Na úvod dnešného zhromaždenia v Piešťanoch prečíta Igor Kopáčik vyhlásenie k systémovým zmenám na ministerstve vnútra, ktoré organizátori pripravili s iniciatívou Chceme veriť.

Potom sa prítomným prihovorí Lenka Surotchak z nadácie Pontis, ktorá je jednou z najväčších grantových a operačných nadácií na Slovensku.

Po nej príde na pódium Anna Galovičová, ktorá v Piešťanoch spoluorganizovala protestné zhromaždenia počas Nežnej revolúcie v novembri 1989. Dnes je predsedníčkou občianskeho združenia Slovenská sieť proti chudobe.

Organizátori tiež prečítajú list od novinára Andreja Bána, ktorý odhalil činnosť agromafie na východnom Slovensku.

Na záver si prítomní pripomenú Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú minútou ticha a zaznie štátna hymna.

 

Text a foto: Martin Palkovič