AKTUALIZOVANÉ: Odvolali šéfa spoločnosti Horezza, nahradiť ho má generál

Bývalý Vojenský kúpeľný ústav v Piešťanoch sa pod vedením Stanislava Brečku začal otvárať aj civilistom. Po rozhodnutí ministra obrany bude mať spoločnosť Horezza, ktorá tento komplex vlastní, nového generálneho riaditeľa.

Kúpeľný ústav F. E. Scherera prešiel za posledné roky rozsiahlou rekonštrukciou. Po spustení nového vrtu na termálnu vodu boli realizované rozsiahle parkové úpravy v okolí historickej budovy, oprava niektorých vnútorných priestorov aj bazénov, ktoré koncom leta po rokoch opäť sprístupnili aj pre verejnosť. Po Piešťanoch tiež začal premávať koč ťahaný koňmi.

Za týmito zmenami stál generálny riaditeľ spoločnosti Horezza Stanislav Brečka (na snímke vľavo počas slávnostného otvorenia bazénov pre verejnosť). Ekonóm a právnik so skúsenosťami z Wall Street riadil firmu tri roky.

Právo odvolať ho z funkcie využil podľa našich informácií minister obrany Peter Gajdoš 15. júla. Nahradiť ho má brigádny generál vo výslužbe Ľubomír Háberl.

Vyplýva to z e-mailu, ktorý odchádzajúci šéf spoločnosti Horezza poslal zamestnancom. Stanislav Brečka v ňom uvádza, že bol odvolaný bez udania dôvodu.

Ministerstvo obrany je jediným akcionárom spoločnosti Horezza, pod ktorú patria hotelové a kúpeľné zariadenia v Piešťanoch, vo Vysokých Tatrách, Veľkej Fatre a pri Zemplínskej šírave.

Doplnené (18. júla o 20.30 h) o stanovisko ministerstva obrany, ktoré poskytla hovorkyňa Danka Capáková: „Akcionár (t.j. vlastník) spoločnosti je oprávnený odvolať člena štatutárneho orgánu spoločnosti kedykoľvek, z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez uvedenia dôvodu. Odvolanie Stanislava Brečku z funkcie člena a predsedu predstavenstva bolo vykonané v súlade s Obchodným zákonníkom a stanovami spoločnosti. Akcionár má inú predstavu o vedení a riadení spoločnosti HOREZZA, a.s. Stanislav Brečka bol odvolaný z funkcie člena a predsedu predstavenstva 15.7.2016. Odvolaním z funkcie predsedu predstavenstva mu  zanikla aj funkcia generálneho riaditeľa. Vo funkcii ho nahradil Ľubomír Haberl, ktorý spĺňa predpoklady na výkon funkcie člena štatutárneho orgánu akciovej spoločnosti v súlade s uznesením vlády SR, ktorým vláda SR schválila návrh pravidiel výberu, riadenia a odmeňovania zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu.“

Oprava: V článku bolo použité nesprávne krstné meno Stanislava Brečku (Branislav). Za chybu sa ospravedlňujeme.

Text: Martin Palkovič Foto: facebook.com/hynekmichal/