Mladá Piešťanka si ľahla pod vlak, naštastie prežila

Pravdepodobne iba vďaka pozornosti a rýchlej reakcii rušňovodiča regionálneho vlaku neprišla dnes ráno o život 24-ročná žena z Piešťan. Ľahla si na koľajnice v smere do Trnavy neďaleko nadjazdu nad železnicou.

Rušňovodič dokázal včas reagovať a brzdením zabránil smrteľnému zraneniu, informovala TV Piešťany. Policajná hovorkyňa Martina Kredatusová to pre portál zpiešťan.sk potvrdila: „K udalosti došlo dnes v ranných hodinách, bez cudzieho zavinenia.“

Pri nešťastí utrpela zranenia 24-ročná žena z Piešťan. „Viac informácií vzhľadom na citlivosť prípadu polícia nemôže poskytnúť,“ dodala hovorkyňa.

Okrem policajtov na mieste zasahovali aj hasiči. Krátko po ich príchode prišla aj záchranná služba. Hasiči jej zranenú osobu odovzdali a vrátili sa na základňu,“ povedala k prípadu hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Trnava Júlia Kédrová.

DOPLNENÉ (2. marca o 12.40 h):

Podľa hovorkyne ŽSR Martiny Paulíkovej zrazil vlak mladú ženu o 7.31 h. Išlo o regionálny spoj. Vlak ženu zachytil a zranil. Bola jej poskytnutá prvá pomoc a bola odvezená do nemocnice. Príčiny zrážky sú predmetom vyšetrovania.

Štatistiky ŽSR hovoria, že počet samovrážd alebo pokusov o samovraždy na koľajniciach v posledných rokoch stúpol. V roku 2016 evidovali 66 takýchto prípadov, rok predtým 67. Približne rovnaké čísla zaznamenali ŽSR aj v rokoch 2008 a 2009.

„Usmrtenie na koľajniciach je mimoriadnou, traumatickou udalosťou v každom prípade, ktorá spôsobuje istý psychický otras jej nechceným účastníkom – rušňovodičovi, vlakovému personálu, ale aj nepriamo cestujúcej verejnosti,“ uviedla hlavná psychologička ŽSR Agnesa Číková v tlačovej správe z roku 2014.

Dodala, že samovražda je obvykle reakcia na ťaživú situáciu spojenú so stratou zmyslu života. „Niekedy je takmer nemožné pochopiť celý vnútorný proces, ktorým jednotlivec prešiel, kým si siahne na život.“

Príčin pokusov o samovraždu môže byť mnoho. „Samovražedným pokusom si jednotlivec vynucuje určitú pozornosť tým, že je ochotný podstúpiť aj riziko smrti. Je to volanie o pomoc, potreba odovzdať niekomu pocity zúfalstva, zmeniť správanie iných,“ uzavrela A. Číková.

Medzi najčastejšie príčiny samovrážd patria depresie, vážne ochorenia, partnerské, pracovné alebo finančné problémy, osamelosť alebo beznádej.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa ŽSR