Ako kontrolovať mestskú samosprávu? V Piešťanoch sa bude diskutovať o transparentnosti

Iniciatíva Piešťanský okruh v spolupráci s Transparency International Slovensko pripravili prednášku a diskusiu na tému: Verejná kontrola miestnej samosprávy. Uskutoční sa 13. decembra o 17:30 h v klube Žiwell.

V Piešťanoch sa pred voľbami často skloňovala transparentnosť a otvorenosť samosprávy. Aké kroky ale môže verejnosť naozaj podniknúť na kontrolu samosprávy? Ako by sa mala správať radnica? O tom, ako byť otvorený voči verejnej kontrole a zapojiť ľudí do rozhodovania, bude hovoriť Michal Piško, koordinátor programu Transparentné mesto.

O legislatívnych nástrojoch pre aktívnych občanov od Zákona o slobodnom prístupe k informáciám až po zákony o verejnom obstarávaní či majetku obcí bude hovoriť Oliver Fecsu, právnik z programu Možnosti efektívnej verejnej kontroly.  Nasledovať bude diskusia. Vstup na podujatie je voľný.

Transparency International sa usiluje o verejnú kontrolu miestnych politikov a úradníkov zverejňovaním káuz, porovnávaním transparentnosti samospráv, komunikáciou s ich predstaviteľmi, poradenstvom, verejným tlakom na sprísňovanie príslušných zákonov alebo predstavovaním dobrej a zlej praxe.

Podľa rebríčkov transparentnosti sa otvorenosť samospráv postupne zlepšuje, kým v roku 2010 nedosahovalo priemerné skóre transparentnosti ani 40 percent, v roku 2016 už presahovalo 51 percent. Pri župách priemerné skóre za šesť rokov narástlo zo 46% na 54%. Mesto Piešťany sú v rebríčku na 33. mieste.

Facebookovú udalosť  nájdete tu: https://www.facebook.com/events/558177608035257/

Text: Tlačová správa – Piešťanský okruh