Neprístupnú časť parku pri Slovane plánujú otvoriť pred letom

Mestský park sa pred Otvorením letnej kúpeľnej sezóny 2022 rozrastie o časť, ktorá bola kedysi jeho súčasťou, ale už vyše 30 rokov ju oddeľuje plot. Ide o priestor, ktorý je majetkom Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany. Na jeho sprístupnení spolupracujú so samosprávou i dobrovoľníkmi.

Plán revitalizácie priestoru okolo fontány pred hotelom Slovan vznikol už pred pandémiou, realizovaný bude v najbližších mesiacoch na základe poprojektovej dokumentácie, ktorá vznikla pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Vôľu spolupracovať na sprístupnení tejto časti mestského parku deklarujú okrem piešťanských kúpeľov aj radnica a dobrovoľníci.

„Keďže dúfame, že tento rok bude lepší ako predchádzajúce, prijali sme rozhodnutie zrenovovať priestor okolo fontány do Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny, ktoré sa bude konať počas prvého júnového víkendu,“ povedal Andreas Schuster, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany (SLKP).

Jeho slová potvrdil primátor Peter Jančovič: „Prisľúbili sme, že Služby mesta Piešťany sa o pozemok okolo fontány budú starať. Týka sa to predovšetkým starostlivosti o zeleň. Dohodli sme sa s kúpeľmi, že ak zakúpia kamery, mestská polícia ich zapojí do svojho systému.“

Primátor v tejto súvislosti poďakoval vedeniu SLKP i dobrovoľníkom, ktorí ponúkli svoju pomoc. Patria k nim Matthias Arnould z Piešťanského okruhu, Peter Veverka z Piešťanskej rozvojovej iniciatívy a v opätovnom sprístupnení tohto územia sa angažujú aj viceprimátor Michal Bezáka a riaditeľ Balneologického múzea I. Wintera Vladimír Krupa.

Kúpele už uskutočnili úvodnú etapu revitalizácie, počas ktorej bola odstránená náletová zeleň a odkryté pôvodné chodníky. Okrem nich budú obnovené aj balustrády a obruba fontány. Kvôli vysokým nákladom na rekonštrukciu systému fontány sa tam však voda zatiaľ nevráti.

Text a foto: Martin Palkovič