Proti extrémizmu sa postavia ľudia v Trnave aj v Piešťanoch

Pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau a Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu si v piatok 31. januára v Trnave pripomenú ľudí, ktorých transportovali do koncentračných táborov.

V rovnaký deň je v krajskom meste ohlásený míting politického zoskupenia Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Potom sa predstavitelia tejto strany stretnú so svojimi priaznivcami v priestoroch Mestského kultúrneho strediska mesta Piešťany.

„Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave, v piatok 31. januára, pripomenie na priečelí budovy mená ľudí z trnavského kraja, ktorí boli transportovaní do koncentračných táborov. Na protest proti akýmkoľvek prejavom extrémizmu knižnica vyvesí na budove jasný odkaz, že tieto prejavy nemajú v kraji žiadne miesto,“ informoval dnes Trnavský samosprávny kraj.

V kúpeľnom meste je odpoveďou na stretnutie kotlebovcov verejné zhromaždenie s názvom Nechceme zlo a nenávisť v Piešťanoch, ktoré začína o 17.30 h pred budovou Malej scény MsKS na ulici Alexandra Dubčeka.

„Pamätník obetiam holokaustu v Piešťanoch pripomína 1065 obyvateľov Piešťan židovského pôvodu, ktorí boli počas druhej svetovej vojny odvlečení do koncentračných táborov a už sa nevrátili. Veríme, že tak ako my, aj Vy, uctievate pamiatku týchto ľudí a od šíriteľov fašistických názorov a nacistickej symboliky sa budete verejne dištancovať,“ vyhlásili organizátori zhromaždenia.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič