Aj Piešťanci môžu prispieť do zbierky školských pomôcok

Aj Piešťanci pomáhajú deťom z núdznych rodín nastúpiť do školy ako sa patrí. Do konca augusta môžu prispieť do zbierky školských pomôcok, ktorú organizuje Slovenská katolícka charita.

Charita má svoje zastúpenie aj v najznámejšom slovenskom kúpeľnom meste, kde zriaďuje Centrum pomoci človeku zamerané na pomoc rodinám a deťom. Práve tam môžu Piešťanci prinášať školské pomôcky do vyhlásenej zbierky. Centrum pomoci človeku sídli na ulici Andreja Hlinku 41, školské veci môžu ľudia prinášať v pondelok, utorok a stredu od 8. hod. do 12. a od 13. do 17. hodiny, alebo sa dohodnúť telefonicky na čísle 0949 725 319.

Cieľom zbierky s dlhoročnou tradíciou je naplniť školské tašky deťom z rodín, ktoré nemajú dostatok peňazí na ich nákup. Ide o viacpočetné rodiny, o mamy samoživiteľky, o rodiny, do ktorých života zasiala choroba alebo strata zamestnania. Minulý rok charita vďaka darcom na Slovensku vyzbierala 150-tisíc školských pomôcok, ktoré putovali do tašiek stoviek detí.

Čo priniesť?

Presne to, čo by ste vložili do školskej tašky žiaka základnej a študenta strednej školy. Zošity a papiere rôznych typov a veľkostí, písacie a rysovacie potreby, výtvarné pomôcky, ale aj prezuvky či školské tašky.

Podporte sociálne štipendium

Zbierku môžete podporiť aj finančne, výťažok charita prerozdelí formou sociálneho štipendia aj tento rok na podporu detských talentov charita.darujme.sk.

Komu pomohlo štipendium v minulom roku

Vďaka sociálnemu štipendiu Slovenská katolícka charita minulý rok podporila konkrétne deti s talentom. Uhradila im poplatky za športové, jazykové a iné záujmové a vzdelávacie krúžky, školské exkurzie či stravné. Viktor sa narodil ako nevidiaci, no napriek svoju hendikepu hrá na husliach a reprezentuje Slovensko na domácich a zahraničných súťažiach. Aby sa na tieto súťaže dostal, cvičí aj štyri hodiny denne. Cesta za zvládnutím novej skladby býva náročná. Noty mu v Prahe najskôr preložia do Braillovho písma a skladbu počúva dokola, kým sa ju naučí naspamäť. Vďaka podpore charity si mohol zakúpiť nové struny.

Veronika pochádza z rodiny s piatimi deťmi. Má 15 rokov a je autistka s ťažkou epilepsiou. Spomedzi súrodencov je najstaršia a navštevuje Súkromnú spojenú školu, počas týždňa býva na internáte. Žiaľ, otec je aktuálne nezamestnaný a všetka starostlivosť o financie je tak na pleciach matky. Keďže rodine chýbajú prostriedky, na zaplatenie školy nestačia a voči škole majú dlh, časť z neho sme uhradili aj zo sociálneho štipendia.


ZBERNÉ MIESTA – zoznam miest na území, kde pôsobí Trnavská charita

Piešťany, Centrum pomoci človeku, Andreja Hlinku 41, Edita Karabová, 0949 725 319

Leopoldov, Kostol sv. Ignáca z Loyoly, Zuzana Svetlíková, 0902 337 624

Veľké Kostoľany, farský úrad, Igor Gajdoš, 0905360378

Hlohovec, OZ Samária – sklad na železničnej stanici, Helena Dzurechová, 0911132828

 

 

 

Zdroj: Tlačová správa – Trnavská arcidiecézna charita