Adventná výzdoba je hotová, ale kultúrne podujatia v centre Piešťan nebudú

Obmedzenia súvisiace so zákazom vychádzania ani tento raz neumožňujú organizovanie kultúrnych podujatí, ktoré boli s výnimkou minulého roka vždy súčasťou adventného obdobia. Centrum i ďalšie časti Piešťan sú však už vyzdobené, obyvatelia i návštevníci sa aj tento rok môžu tešiť napríklad na obľúbený „foto kruh“.

Mestské kultúrne stredisko Piešťany plánovalo na piatok 26. novembra tradičné rozsvietenie vianočného stromčeka s vystúpením žiakov Základnej umeleckej školy Piešťany. Kvôli kritickej epidemiologickej situácii sa toto podujatie ani tento rok neuskutoční a s veľkou pravdepodobnosťou sa nebudú konať ani ďalšie kultúrne akcie ako napríklad zapaľovanie sviečok na adventom venci.

Potvrdil to organizátor Vianočných trhov Ján Románek, ktorý však spolupráci so Službami mesta Piešťany tento aj tentoraz vyzdobil Námestie slobody. Cieľom jej podľa jeho slov potešiť pred Vianocami najmä deti.

 

Informáciu, že ani radnica nebude kvôli zlej pandemickej situácii organizovať kultúrne podujatia, potvrdil hovorca mesta Piešťany Martin Ričány. Aktuálne samospráva nepočíta ani s novoročným ohňostrojom.

V priestore, kde sa Vianočné trhy tradične konajú, je tento rok jeden stánok. Nechýba tam betlehem ani sane a drevené postavičky. Novinkou sú žiarovky osvetľujúce námestie a množstvo malých ihličnatých stromov. Ešte v stredu 24. novembra večer pri niektorých z nich stáli ľudia a vychutnávali si horúce nápoje. Ďalší stánok je pri vianočnom strome. Nápoje i jedlo ponúkajú cez okienka takmer všetky gastroprevádzky na pešej zóne.

Pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP) už pred niekoľkými dňami nainštalovali do fontány Príbeh prameňov svetelnú špirálu. Aj tentoraz ju chráni veniec z čečiny, ktorý by mal zabrániť deťom, aby vstupovali do jej vnútra.

Podľa Petra Fialu, vedúceho strediska údržby SMP, má tento rok novú svetelnú výzdobu Kolonádový most. Oproti tej predtým je menej nápadná. Vianočné stromy sa podľa jeho slov v najbližších dňoch rozsvietia aj na sídliskách Adam Trajan a Tesla, ale aj v miestnej časti Kocurice.

Text a foto: Martin Palkovič