Víkend bude v znamení Ľudovíta Wintera

Koncerty, výstavy, premietanie aj gastro zóna. Odhalenie sochy najdôležitejšej osobnosti v histórii Piešťan má množstvo sprievodných podujatí. Ich cieľom je predstaviť širokej verejnosti život a dielo Ľudovíta Wintera.

„Moji súčasníci vôbec nevedeli, kto je Ľudovít Winter. Spolu s mojim dedom ich mali za zlých kapitalistov,“ hovorí vnučka Imricha Wintera Kristína Stankovská a dodáva, že v Piešťanoch sa o prínose podnikateľov, ktorí spravili zo zablatenej dediny svetoznáme kúpele, začalo hovoriť až po Nežnej revolúcii.

Socha pripomínajúca Ľudovíta Wintera v Piešťanoch doteraz chýbala. O jej vznik sa zaslúžili mladí ľudia z občianskeho združenia ProWinter, ktorí boli v roku 1989 ešte deti. Dokázali vyzbierať takmer 50-tisíc eur a v sobotu 11. mája o 14.00 h dielo sochára Romana Hrčku odhalia. Bude umiestnená na lavičke uprostred Kolonádového mosta, kam Ľudovít Winter rád na sklonku života chodieval.

Dvojdňový program slávnostného odhalenia sochy začína už v piatok o 15.00 h v Pražiarni kávy Classic Coffee. Z knihy Ľudovíta Wintera Spomienky na Piešťany tam bude čítať Dačo Nagy. O 19.00 h premietnu v Dome umenia film Optimista. Dokument režiséra Dušana Trančíka hovorí o neúnavnom a nezlomnom budovateľovi piešťanských kúpeľov, ktorý dokázal začať od nuly ešte aj po návrate z koncentračného tábora. Súčasťou slávnostného večera bude koncert kapely Preßburger Klezmer Band a otvorenie výstavy.


Optimista Lajos Winter: Vrátil sa z koncentráku a začal podnikať


Program bude pokračovať v sobotu o 13.00 h na Kolonádovom moste inauguráciou príležitostnej poštovej pečiatky. O hodinu neskôr slávnostne odhalia sochu a potom začne v Hudobnom pavilóne v mestskom parku séria koncertov, v rámci ktorej sa predstavia Funny Fellows, Music Art Orchestra s Janou Hubinskou a vokálna skupina Fragile.

Počas celého popoludňajšieho programu má verejnosť voľný vstup do expozície Balneologického múzea Imricha Wintera v Piešťanoch. V parku pred múzeom bude inštalovaná výstava historických fotografií Winterovci a Piešťany.

V parku budú aj stánky s kulinárskymi lahôdkami od Regal Burger, Šuhajíci pri panvici, Bubble Waffle, Guden Guden, Zuckmann Villa a Espresso pod Lipou.

Vstup na všetky podujatia je voľný.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa – ProWinter


Piatok 10. 5.

PRAŽIAREŇ KÁVY CLASSIC COFFEE

15.00 h Čítanie z knihy Ľ. Wintera Spomienky na Piešťany (číta Dačo Nagy)

DOM UMENIA

19.00 h – Optimista – premietanie dokumentárneho filmu za účasti režiséra Dušana Trančíka

Preßburger Klezmer Band

Sobota 11. 5.

KOLONÁDOVÝ MOST

13.00 h – inaugurácia príležitostnej poštovej pečiatky

14.00 h – slávnostné odhalenie sochy Ľudovíta Wintera

HUDOBNÝ PAVILÓN – MESTSKÝ PARK

15.00 h Mini nemocnica Winterovcov, maľovanie na tvár – program pre deti, ktorý pripravuje materské centrum Úsmev

15.00 h – Funny Fellows

16.30 h – Art Music Orchestra & Jana Hubinská

18.00 h – Fragile

15.00 – 19.00 h Sprievodný program

BALNEOLOGICKÉ MÚZEUM IMRICHA WINTERA
predaj kníh o Ľudovítovi a Imrichovi Winterovcoch
výstava Winterovci a Piešťany
vstup do expozície zdarma

KULINÁRSKE ŠPECIALITY
Regal Burger, Šuhajíci pri panvici, Zuckmann Villa, Bubble Waffle, Guden Guden, Espresso Pod Lipou