Aby plaváreň neskončila ako Paralympijské centrum

Výstavba plavárne pri futbalovom štadióne stále nie je istá. Banka, s ktorou investor rokoval, žiada záruky od samosprávy. Konečné rozhodnutie bude na poslancoch. Mohlo by prísť už 26. mája.

Členovia mestského zastupiteľstva ešte pred pár mesiacmi zámer postaviť plaváreň s wellness pri futbalovom štadióne vítali. Súkromný investor žiadal od mesta pozemok za symbolickú sumu. Samotná výstavba a prevádzka mala byť v jeho réžii.

„Celý tento projekt vychádza z nedostatku plaveckých dráh na bežné používanie pre občanov mesta. Je to projekt na kľúč. Nepožadujeme nič, okrem pozemku. Ten by sme si prenajali na nejakú dobu, začneme stavať a stavbu založíme v prospech komerčnej banky, ktorá by to zafinancovala,“ povedal v novembri zástupca spoločnosti Progres 24 Oskar Gaál.

Problém však je, že banka, ktorú oslovil, požaduje od Mesta Piešťany zábezpeku alebo splácanie v úveru v prípade, ak by sa to investorovi nedarilo. „Pán Gaál naďalej trvá na tom, že nechce od mesta žiadne finančné prostriedky, a že projekt dokáže zvládnuť sám. Rokuje s ďalšími bankami, ak bude mať nejaké nové informácie, má nám ich poskytnúť, aby sme vedeli, či sa nájde banka, ktorá je schopná projekt prefinancovať,“ uviedol po májovom zasadnutí mestskej rady viceprimátor Tomáš Hudcovič.

Podľa jeho slov samospráva ponuku investora víta, ale jej vedenie sa k tomu musí stavať zodpovedne. „Nechceme tu mať ďalšiu ruinu alebo prísť o pozemok. Ak by malo prísť k niečomu takému, môžeme si to zrealizovať sami.“

Podobne na mestskej rade uvažovali aj poslanci Iveta Babičová a Jozef Drahovský aj s odkazom na bývalú „Nafukovačku“, ktorá musela ustúpiť zámeru vybudovať Paralympijské centrum. To je už takmer desať rokov iba na papieri. Mesto pozemok nevlastní a obyvatelia Piešťan prišli o športovisko.

Text: Martin Palkovič Foto: unsplach.com/Margot Pandone