6 nápadov ako využiť amfiteáter, pridajte vlastné

Roky nepoužívaný priestor na okraji mestského parku možno už čoskoro dostane druhú šancu. Na júnovej mestskej rade primátor Miloš Tamajka informoval, že by radnica mohla čoskoro dostať šancu využiť na jeho opravu Nórske fondy. Zaznelo to v diskusii k návrhu o tom, ako nakladať s týmto mestským majetkom. Členovia rady materiál nakoniec stiahli. Ešte predtým však Iveta Babičová navrhla, aby v Piešťanoch začala verejná diskusia o tom, ako tento priestor v budúcnosti využiť. Prinášame niekoľko nápadov, môžete pridať ďalšie:

1.) Skatepark

Okolie amfiteátra začali už pred rokmi prirodzene využívať mladí ľudia na aktivity, ktoré sú im blízke. Mesto by ich v tom mohlo podporiť vybudovaním skateparku, ktorý by malo pod dohľadom. Celý priestor by vďaka tomu ožil a pritiahol na okraj parku viac ľudí.

Blake Parkinson

2.) Kaviareň a verejné toalety

Obyvateľom a návštevníkom centra Piešťan často chýbajú verejné toalety. Pri amfiteátri ich umiestňujú dočasné sociálne zariadenia pri Otvorení letnej kúpeľnej sezóny, tento unikátny priestor si však takéto využitie nezaslúži. V skelete – vo vonkajšej spodnej časti amfiteátra by mohla byť kaviareň, ktorej sociálne zariadenia by mohli slúžiť aj verejnosti. Prevádzkovateľa by za to mesto odmenilo napríklad symbolickým nájomným.

Stephanie McCabe

3.) Priestor na pikniky a verejné grilovanie

Už teraz je priestor bývalého amfiteátera príjemným miestom na posedenie. Vďaka piknikovému mobiliáru, prípadne grilom by mohlo byť na podobné účely využívané častejšie. Na okraj mestského parku by sa ľudia stretávali a piknikovali.

Francisco Moreno

4.) Miesto na sobášne obrady

Stále viac párov túži mať svadbu niekde vonku. Mesto by mohlo amfiteáter upraviť tak, aby v ňom mohli prebiehať svadobné obrady. Vonkajšia spodná časť by slúžila ako zázemie.

Will Paterson

5.) Súčasť mestského parku

Celý priestor by sa mal viac otvoriť a stať sa súčasťou mestského parku. Išlo by o pokojné miesto určené na relax alebo cvičenie v prírode.

amfiteater

6.) Miesto pre kultúrne podujatia

Amfiteáter by mal slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Mali by sa tam konať koncerty, filmové projekcie a divadelné predstavenia ako to bolo kedysi.

Text: Martin Palkovič Foto: unsplash.com – Sean StrattonBlake ParkinsonFrancisco MorenoStephanie McCabeWill Paterson, mp