Futbal: Tréner starších žiakov: Ciele sme naplnili, kvalita stúpa

Prvú sezónu po nepríjemných začiatkoch, najmä čo sa počtu žiakov týka, odohrali i žiacke mužstvá. Sezónu starších žiakov hodnotí tréner Szilárd Petényi.

Celkové postavenie v tabuľke je uspokojivé, i keď vnútorne som  bol  presvedčený, že posun v celkovom umiestnení oproti jari bude výraznejší. V odvetnej časti v štatistických ukazovateľoch sme boli výrazne lepší, avšak v tabuľkovom umiestnení sa to príliš nepremietlo.

Pri konfrontácii súťažných období jeseň-jar by som dal do pozornosti niekoľko ukazovateľov, ktoré jasne poukazujú na skutočnosť, že družstvo priebežne rástlo do kvality. Získali sme o 9 bodov viac, eliminovali sme pasívne skóre, nastrieľali sme o10 gólov viac a inkasovali o 5 menej. Ďalej pripomínam, že bodový rozdiel medzi naším postavením a družstvami v popredí tabuľky nie je výrazný, na najbližších štyroch strácame 1-4 body na piateho v tabuľke 7.

Strelecky sa najlepšie darilo Štetkovi so 16 gólmi, ktorému výborne konkurovali  Bušík s Ďurákom spolu s ďalšími. Avšak pripomínam, že  pred gólovým zakončením vždy   predchádzala dobrá súčinnosť medzi hráčmi, ktorí taktiež nesú veľký podiel na úspechu samotného strelca.

V tímovom prejave za najväčšie pokroky vnímam, že hráči prevažne dokážu plniť herné úlohy v rámci systému hry, a aj aktivita v hre a istota v hernom konaní s loptou aj bez nej mala požadovanú úroveň. Páčilo sa mi, že hráči  dokážu mobilizovať sily po chybách, a aj pri nepriaznivom vývoji, čo bolo vidieť najmä v  2 . polčasoch a najviac v skvelom obrate v Šali. Ďalej chcem poukázať na podriadenosť individuálnyh výkonov v kolektívnej taktike, kde napr. Ďurák výborne odohral prevažnú časť súťaže na stopérskom poste, pričom som si vedomý, že v ofenzívnej fáze by ako stredový hráč výrazne pomohol. Veľmi pozitívne vnímam, že v zápasoch na jar pravidelne nastupovali dvaja najmladší hráči Rusnák a Šimek, ktorí patria vekom do U-13.ky, kde nielen dobre  zvládli svoje úlohy, ale boli i oporami . Zaznamenali sme aj slabšie chvíle, kde spoločným znakom bola nedostatočná koncentrácia v úvodoch zápasov (napr. v Komárne), spolu s individuálnymi zlyhaniami. Avšak u takýchto mladých hráčov je bežné, že  emocionálne napätie vyvolané faktormi ako sú napr. ,,významnosť zápasu“, neočakávané situácie, krivda v rozhodovaní, tvrdá hra, strach o  tak ďalej môžu viesť k poklesu výkonnosti. Dobre smerovanie nám potvrdzuje aj skutočnosť, že vo všetkých zápasoch len dve družstvá nás dokázali 2x poraziť /Lokomotíva Trnava a Nové Zámky/ ,ostatným 15-tim tímom sme minimálne prehru vrátili, alebo ich zdolali v oboch zápasoch, ku ktorým patria najmä víťazstvá s postupujúcou Skalicou, vysoko zdolané druhé Trebatice vonku, Trenčín, Hlohovec, Komárno, Nitra vonku – všetko popredné tímy a tam kde sme očakávali ľahkú a povinnú jazdu  (Bánovce  1:1, P. Bystrica 0:0, Topoľčany 0:0) sme zaváhali, čo nás napokon aj stálo dobré umiestnenie v tabuľke.

Predsezónne ciele sme dokázali naplniť a vnímam ich celkovo uspokojivo  vzhľadom k počiatočnému stavu, ktorý už bol spomenutý v jesennom hodnotení. Futbalová práca okolo tejto kategórie, na ktorej sa podieľali samotní hráči a tréneri spolu s  vedením, nie je len číslo konečného umiestnenia, ale je ďaleko hlbšia čo konečná tabuľka nemusí vystihovať a môže byť aj zavadzajúca pre nezaiteresovaných.

Ciele do novej sezóny sú zachovať 2.ligovú príslušnosť, vzhľadom k tomu, že nám absentuje ročník 2003 je nevyhnutné doplniť káder tak, aby bol konkurencie schopný ostatným tímom. A práve skauting a neustále hľadanie možností dopĺňania by sa  mohli ukázať ako kľúčové v nasledujúcej sezóne, pričom nepodceňujem mladších hráčov, ale jeden rok v tejto kategórii  vykazuje výraznejšiu dynamiku zmien v adaptačných procesoch, ako u starších hráčov, a práve to sa môže ukázať ako rozdielnosť v samotnom súboji o výsledok v konfrontácii 14 a 15 ročných žiakov, kde kvalita hráčskeho potenciálu družstva nemusí byť práve rozhodujúca, pokiaľ vyrovnanosť jednotlivcov v družstve je rôznorodá a neprešla výberom, kde požiadavky na kvalitu jednotlivca sú jasne ohraničené.
Verím že sa dokážeme popasovať so situáciami v nasledovnej sezóne k spokojnosti všetkých a bude nás  motivovať stále k lepšej práci.

Text: MB/TK PFK