Dobrovoľníctvo – z Baskicka až do Piešťan

Všetko sa to začalo v období, keď som dokončovala svoj finálny projekt na Univerzite v Granade (južné Španielsko). Povedali mi, že som bola vybratá ako dobrovoľníčka do slovenského „mestečka” s 30 tisíc obyvateľmi. Väčšina mojich priateľov a moja rodina vedeli, že je mojím snom aby ma vybrali. Všetci sme si však mysleli (vrátane mňa), že je to príliš jednoduchý sen, nato aby sa stal realitou…

Na Slovensko som prišla na začiatku októbra 2017 aby som cez EDS (Európsku dobrovoľnícku službu) pracovala v o.z. Kvas. Takže pred troma mesiacmi sa Piešťany stali mojím druhým domovom. Ako rýchlo ten čas prešiel!

Čo som vlastne počas týchto dní robila? Pravda je, že mám naozaj dlhý zoznam aktivít, ktorým som sa venovala (alebo sa ešte venujem), takže sa zmienim o tých najdôležitejších.

Zúčastňujem sa na ekologických výukových programoch o.z Kvas, ktoré chodievame robiť do materských a základných škôl. Témy sú naozaj zaujímavé: ropuchy, čmeliaky, odpady. Tieto dni pomáham vytvárať nový program o netopieroch. Každý druhý utorok organizujem v komunitnom centre ŽiWell Španielske večery, kde postupne predstavujem svoju krajinu. Okrem nových poznatkov, si môžete zlepšiť angličtinu, keďže prezentácie bývajú v anglickom jazyku. Utorky patria aj Jazyčeniu v Španielčine, kde ponúkam konverzácie.

Taktiež pomáham s prácami v záhrade, pripravujem obedy vo vegetariánskej kuchyni v ŽiWlli a pripravujem priestory pre rôzne kultúrne akcie, ktoré sa tu konajú. Rada sa však zapájam aj do aktivít iných občianskych združení. Naozaj zaujímavé bolo zapojenie sa do projektu Misia Apollo v Bielych Karpatoch, ktorá sa venuje záchrane jasoňa vo Vršatských bralách.

Mám aj kopec plánov, ktoré chcem ešte uskutočniť. Rada by som v Piešťanoch urobila projekt o liečivých bylinách a vytvorila aj nový výukový program o ich využití. Taktiež by som chcela cestovať po Slovensku a prednášať o mojej krajine na stredných školách. Rozmýšľam aj o usporiadaní rôznych kreatívnych enviro workshopov.

Páči sa mi, že Slovenskí ľudia sú veľmi otvorení! Všetci sú ku mne naozaj veľmi milí. Jedinou bariérou je pre mňa jazyk. V takomto malom mestečku je ťažké nájsť ľudí, ktorí rozprávajú po anglicky. Vďaka tomu sa však môžem viac učiť po slovensky, takže sa necítim až tak stratená.

A čo tu robím, ak práve nepracujem? Svoje voľné dni využívam na cestovanie. Milujem cestovanie a viem, že sa nachádzam v srdci Európy, takže si to patrične užívam! Úplne som sa zamilovala do vašich hradov a zámkov. Nie som si úplne istá, či ste si vedomí pokladov, ktoré tu máte.

Kistine Astigarraga