Blog Ivety Pospíšilovej: Príbeh Janky má šťastné pokračovanie

„Už sa o mne rozchýrilo, že som zomrela, alebo, že mi amputovali obe nohy,“ s úsmevom mi rozpráva pani Janka, o ktorej som písala v polovici februára.

Z piešťanskej železničnej stanice, ktorá sa posledné roky stala jej bydliskom, keďže iný nemá, sa zásluhou dobrých ľudí dostala do rúk piešťanských lekárov. Dá sa povedať, že v poslednej chvíli. O pravé predkolenie síce prišla, ale jej životná sila ju neopustila a nedovolila jej zúfať si. V nemocnici Alexandra Wintera na oddelení chirurgie pobudla mesiac.

Najmä zásluhou primára oddelenia MUDr. Ľudovíta Šalgoviča, ktorý aj zariadil prijatie pani Janky na Oddelení dlhodobo chorých v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke. V tejto štvrti totiž mala posledné miesto trvalého pobytu.

Sám mi k svojej iniciatíve napísal: „Častokrát sme svedkovia podobných osudov, a so smutnejším koncom.  Teší  nás, pokiaľ pacient vie znovu nájsť  zmysel  života, aj  keď mu k tomu  musela  pomôcť  hrozba smrteľnej komplikácie.  Každý  si je tak  trochu  strojcom  svojho šťastia.  Keďže  výsledok nebýva vždy radostný , núti  nás  ostať v hlbokej pokore . Vaše i poďakovanie pacientky si  veľmi  vážime . Ale pokiaľ Vás môžem poprosiť,  ak bude treba z Vášho  pohľadu nutné  uviesť poďakovanie ,  smerujte ho prosím celému oddeleniu. Bolo by nefér, keby individuálny aspekt zastrel usilovnú prácu celého  tímu, bez  ktorého by sa asi  podobné  príbehy nedali  ďalej  písať.“

Hlboko ľudský a vysoko profesionálny prístup piešťanských zdravotníkov Janke pomohol najmä psychicky. Ďalšie týždne sa jej venovali predovšetkým rehabilitační odborníci, naučili ju pohybovať sa s vozíkom a tiež s pomocou bariel. Invalidný vozík jej darovala spoločnosť Gerium.

Keď som ju pred niekoľkými dňami navštívila, riešila svoje obľúbené osemsmerovky a žiarila pozitívnou energiou. Jej novým a verím, už trvalým domovom sa čoskoro stane Betlehem sv. Matky Terezy v rovnakej bratislavskej mestskej časti.

Misionárky lásky tu poskytujú služby komunitného centra pre ľudí bez domova a tým, ktorí sú ťažko chorí, aj dlhodobé ubytovanie a stravu. To všetko zadarmo. Janku už navštívili v nemocnici. Verím, že ďalšie správy o tejto silnej žene budú tiež pozitívne a že si na novom mieste zvykne a stane sa jej skutočným domovom, nie iba miestom pobytu.

Iveta Pospíšilová Ilustr. foto / Credit Josh Appel