Prvý júnový víkend bude nabitý. OLKS a Zlaté stuhy majú spoločný termín

Hlavný večer 29. Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny je naplánovaný už na piatok (3. júna), aby v sobotu mohli obyvatelia a návštevníci Piešťan venovať pozornosť stretnutiu historických vozidiel. Toto obľúbené podujatie vyvrcholí galavečerom a ohňostrojom pred hotelom Thermia Palace. Kultúrne bohatému víkendu bude prechádzať zahájenie 67. music festival Piešťany, ktoré je naplánované na stredu 1. júna.

Cestovný ruch ožíva

Piešťany v uplynulých dvoch rokoch letnú kúpeľnú sezónu oficiálne neotvárali. Cestovný ruch v celom regióne sa však už zobúdza, čoho dôkazom je aj aktuálna vyťaženosť ubytovacích kapacít piešťanských kúpeľov. „V týchto týždňoch máme obsadených tisíc izieb, ale najdôležitejšie je, že na dlhodobé pobyty sa nám vracajú klienti zo zahraničia,“ povedal Andreas Schuster, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, na tlačovej konferencii k Otvoreniu letnej kúpeľnej sezóny (OLKS).

Zároveň oznámil, že časť parku okolo fontány pred bývalým hotelom Slovan bude sprístupnená práve počas prvého júnového víkendu. Priestor, ktorý patrí kúpeľom, prechádza v týchto dňoch obnovou a po dlhých rokoch ho otvoria pre verejnosť.

Dôvodom konania dvoch veľkých akcií – OLKS a Piešťanských Zlatých stúh v rovnakom termíne je nové podujatie s názvom Art Nouveau Festival, ktoré sa bude konať na Kúpeľnom ostrove od 6. do 12. júna. Ako vysvetlil Andreas Schuster, kúpele ho organizujú pri príležitosti Svetového dňa secesie, ktorým je 10. jún. Jeho súčasťou sú prednášky, projekcie, komentované prehliadky i koncert.

Sprievod aj koncerty v Hudobnom pavilóne

Okrem presunutia hlavného programu OLKS z tradičnej soboty na piatok budú zásadnou novinkou zálohované poháre. Primátor Peter Jančovič vysvetlil, že radnica chce týmto spôsobom spraviť podujatie ekologickejším. Riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany Tatiana Nevolná doplnila, že dizajn pohárov navrhla piešťanská ilustrátorka Alica Kucharovič a vďaka tomu budú zároveň zaujímavým suvenírom.

Hlavnými hviezdami OLKS sú Peter Bič Projekt (v piatok o 20.00 h), finalistka Superstar Karmen Pál-Baláž (v sobotu o 20.30 h) a Sima Magušinová s kapelou (v nedeľu o 16.00 h). Všetky koncerty sa uskutočnia v Hudobnom pavilóne v mestskom parku, ktorého stavebné úpravy sú už hotové. „Mušľa“ alebo „Lopúch“, ako Piešťanci tomuto priestoru hovoria, bude tiež cieľom sprievodu, ktorý vyrazí v sobotu o 10.30 z Kúpeľného ostrova.

Zlaté stuhy čakajú viac divákov

Organizátor Piešťanských Zlatých stúh Pavol Kušnír prisľúbil účasť vyše štyroch desiatok historických vozidiel, pričom najstarší automobil je z roku 1911. Fanúšikovia oldtimerov ich budú môcť obdivovať na Kúpeľnom ostrove už vo štvrtok (2. júna) večer. Predstavia sa im aj v piatok o 17.00 h pred villou Astória a podujatie vyvrcholí v sobotným galavečerom pred hotelom Thermia Palace, ktorý sa skončí veľkolepým ohňostrojom z nábrežia Váhu. Organizátorom Zlatých stúh spoločný termín s OLKS vyhovuje. Podľa Pavla Kušníra očakávajú ešte väčšiu divácku kulisu.

67. music festival Piešťany

Pre druhý najstarší hudobný festival na Slovensku pripravili organizátori opäť program sľubujúci hlboké hudobné zážitky. Úvodný koncert (1. júna o 19.00 h) v Dome umenia Piešťany bude patriť Slovenskej filharmónii, ktorá pravidelne účinkuje na festivalových podujatiach už od prvého ročníka.

Na tohtoročnom otváracom koncerte zaznejú v jej podaní a za spolupráce Slovenského filharmonického zboru a významných sólistov, vrcholné diela velikána viedenského klasicizmu Wolfganga Amadea Mozarta. Jeho Koncert pre klavír a orchester d mol prednesie ako sólista prof. Marian Lapšanský a v slávnom Requiem sa predstavia operní speváci Lenka Máčiková, Terézia Kružliaková, Martin Gyimesi a Gustáv Beláček.

Milovníci intímnej atmosféry komornej hudby si určite prídu na svoje na koncertoch originálnych inštrumentálnych spojení v podaní fagotového kvarteta, alebo huslí a bicích nástrojov všetkého druhu. Okrem raritných zoskupení vystúpi aj klasické sláčikové kvarteto Varga Quartet z Rakúska a duo popredných slovenských interpretov, v zložení klaviristka Daniela Varinská a violončelista Ján Slávik. Veľký tanečno-hudobný program “Z tvorby prof. Štefana Nosáľa”, inšpirovaný bohatými tradíciami slovenského folklóru, predstaví divákom Umelecký súbor Lúčnica so svojimi sólistami. Ďalším veľkým scénickým dielom, ktoré bude uvedené, je nová slovenská inscenáciu slávneho broadwayského muzikálu West Side Story.

Pre priaznivcov priamych prenosov z Metropolitnej opery je pripravené predstavenie novej opery Hamlet, pre fanúšikov crossover a latino žánru zase večer s hudbou inšpirovanou argentínskym tangom. Zaujímavým a veľmi originálnym bude koncert dvoch slovenských zoskupení, ensemblu starej hudby Solamente naturali a Zuzany Mojžišovej so svojim bandom.

Text a ilutr. foto: Martin Palkovič