Odev alebo architektúra? Na Kolonádovom moste inštalujú krinolíny

Novootvorená Galéria MÓLO Mestského kultúrneho strediska Piešťany uvádza výstavný projekt architektky Danice Pištekovej s názvom Crinolinelogy. Výstava, ktorá potrvá od 13. augusta do 3. októbra 2021, prezentuje mäkké, plastické umenie. Danica Pišteková pracuje s textilom ako architektonickým prvkom.

„Krinolína je fenomén, ktorý je dôležité preskúmať. Avšak, nie len v dejinách odievania. V minulosti totiž plnila množstvo funkcií: tvorila siluetu, zvýrazňovala krivky, vizuálne reprezentovala, upravovala držanie tela, zabezpečovala odstup, ukrývala to čo bolo treba ukryť, znepríjemňovala sedenie i státie a ďalšie dôležité veci,“ hovorí kurátor výstavy Adrián Kobetič.

 

V súčasnosti podľa jeho slov spoločnosť na opodstatnenie tohto významného prvku odevu pomaly zabudla. „Preto je potrebné rozvíjať odbor krinolinológie (crinolinelogy),“ pokračuje A. Kobetič: „Našim cieľom je venovať sa tejto oblasti vo výskumnej i osvetovej činnosti, aby sa nasledujúce generácie mohli pozerať na krinolínu ako na niečo, čo našej dobe prinieslo lepšiu budúcnosť.“

Slávnostné otvorenie výstavy Crinolinelogy sa uskutoční v piatok 13. augusta o 18:00 h v Galérii MÓLO na Kolonádovom moste. Tento nový priestor plní funkciu priehľadného výkladu súčasného umenia a prináša umelecký zážitok návštevníkom mesta, ktorí prechádzajú okolo.

Projekt bol financovaný z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Zdroj: Tlačová správa MsKS