JazzDivas – medzinárodný ženský jazzový festival v klube La Musica a v Prírodnom kine

Prvý ročník medzinárodného ženského jazzového festivalu sa uskutoční 20. až 22. augusta 2021 v piešťanskom hudobnom klube La Musica a v Prírodnom kine. Hlavnými protagonistkami sú jazzové hudobníčky a speváčky zo Slovenska, ale aj zo zahraničia.

Rozhodnutie usporiadať prvý ženský jazzový festival na Slovensku nestojí na žiadnych feministických základoch. Vo svete sú podobné festivaly dlhoročnou tradíciou. Kým krátko po roku 1989 sme mohli slovenské jazzové speváčky a hudobníčky zrátať na prstoch jednej ruky, dnes je ich zoznam pomerne veľký. Napriek tomu väčšina z nich je pre širokú verejnosť neznáma.

„A preto ich chceme predstaviť aj tým, ktorí na jazz do klubov nechodia. Po úspešnom pilotnom koncerte JazzDivas.sk , ktorý sa uskutočnil 21.augusta 2020 v Hudobnom pavilóne veríme, že si atmosféru festivalu prídu vychutnať nielen milovníci jazzu,“ hovoria organizátori festivalu.

Pozvanie zahraničných interpretiek podčiarkuje nielen význam podujatia ale aj propagáciu Slovenska a mesta Piešťany v zahraničí.

Prvý ročník sa začne v jazzovom klube La Musica 20. augusta o 19:00 h koncertom prvej dámy slovenského jazzu – Adrieny Bartošovej s jej hudobnou skupinou a o 20:00 h zaspieva prvá dáma českého jazzu Jana Koubková s klaviristom Ondřejom Kabrnom.

Festival pokračuje v sobotu a v nedeľu (21. a 22. augusta) v piešťanskom Prírodnom kine. Vstupenky, ktoré sú v predpredaji cez web stránku fontana-piestany.sk, platia na oba víkendové dni. 

Sobota:

18:00 h Young generation – Vynikajúci slovenský jazzový klavirista Klaudius Kováč v bloku Young Generation predstaví dve 15- ročné talentované speváčky a klaviristky  Claudiu Kováčovú a Leandru Vinterovú. Na pódiu ich podporia – Ľubomír Gašpar (kontrabas) a Marek Rašman (bicie)

18:30 h Duo Iveta Lišková & Samuel Bánovec – Iveta Lišková talentovaná speváčka z Trenčína je aj členkou hudobnej skupiny ERBETES. Okrem pôvodných skladieb, ktorých autorom je jej dvorný klavirista S. Bánovec, oprášila piesne nezabudnuteľnej Gabriely Hermélyovej.

19:30 h  JazzDivas.sk – speváčky – La Jana Dekánková, Lucia Lužinská, Mirka Kolštromová, Silvia Josifoská a saxofonistka Lenka Molčányiová so sprievodnou skupinou – Gabo Jonáš trio.

21:00  h – Elsa Valle (Kuba) & Nothing but swing trio (SK) – kubánska speváčka Elsa Valle, nie je na Slovensku celkom neznáma, koncertovala s viacerými slovenskými hudobníkmi po boku jej priateľa , skvelého Gábora Winanda, ktorý žiaľ pred nedávnom zomrel. Elsa predvedie svoj kubánsky temperament v sprievode skvelého jazzového tria Nothing but swing.

V nedeľu 22. augusta o 20.00 h začína v Prírodnom kine koncert hudobného projektu Sisa Féher a Ľubozvuk. Ide o spojenie výrazných umelcov a viacerých hudobných svetov, ktoré sú jedinečne a vkusne prepájané.

„Naša tvorba je silne ovplyvnená jazzom, prvkami elektronickej hudby, vlastnými cítením a v neposlednom rade klasickou hudbou, ktorú zastupuje v projekte jedno z najlepších sláčikových telies – Spectrum Quartett pod vedením Jána Kružliaka. Ľubozvuk je jedinečný, zrozumiteľný, iný… Ako je o mne známe, snažím sa nazerať na cimbal z iného uhlu pohľadu a posúvať jeho možnosti. Tentokrát som spojil cimbal so zvukovými efektami čo tento nástroj posúva na nové miesta a ponúka poslucháčovi zažiť jedinečný a neopakovateľný zážitok,“ povedal zakladateľ projektu cimbalista Ľubo Gašpat.

Organizátormi festivalu sú Agentúra BEBOP, Mestské kultúrne stredisko Piešťany a jazzový klub La Musica.

Tlačová správa