Očkovanie: V Piešťanoch tento týždeň iba druhá dávka

V piešťanskom vakcinačnom centre aktuálne podávajú druhú dávku vakcíny ľuďom, ktorí dostali prvú pred mesiacom. Minister zdravotníctva oznámil zmenu očkovacej stratégie.

„Z dôvodu celoštátneho nedostatku očkovacích vakcín proti covid-19, toho času prebieha v našom vakcinačnom centre len preočkovanie druhou dávkou vakcíny. Nových záujemcov o očkovanie zatiaľ neberieme, pokiaľ nebude dostatok vakcín. Len čo budeme mať dostatok vakcín, očkovanie bude znova spustené pre všetkých záujemcov,“ informovala Nemocnica Alexandra Wintera. Na svojej web stránke zverejnila aj formuláre, ktoré je dobré pred očkovaním vyplniť. Sú tam tiež informácie pre náhradníkov.

Jej vakcinačné centrum je v budove piešťanskej polikliniky. Denne tam zaočkujú 500 ľudí. Tento týždeň pozývajú tých, ktorí pred mesiacom dostal prvú dávku vakcíny od konzorcia Pfizer-BioNTec.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v utorok večer oznámil zmeny v očkovacej stratégii. Od pondelka budú očkovaní vakcínou od AstraZeneca ľudia vo veku 60 – 70 rokov a očkovanie vakcínou Pfizer-BioNTec sa otvorí pre ľudí starších ako 70 rokov.

To znamená, že počas druhého marcového týždňa by malo byť možné rezervovať si termín na podanie prvej dávky aj v piešťanskej poliklinike. Aktuálne nie sú voľné termíny nikde na Slovensku.

Záujemcovia sa musia registrovať cez formulár na web stránke korona.gov.sk. Sú na to potrebné osobné údaje človeka, ktorý bude očkovaný, ale aj kontakt na blízkeho.

Potvrdenie s presným časom a unikátnym kódom (covid-19-pass) posiela Národné centrum zdravotníckych informácií prostredníctvom e-mailu aj SMS, preto jej nutné uviesť číslo mobilného telefónu, nie pevnej linky.

Seniorom z Piešťan a okolia, ktorí nepracujú s počítačom alebo nemajú blízkych, ktorí by im formulár vyplnili, ponúklo pomoc združenie AkSen – aktívny senior. Môžu ho kontaktovať na tel. čísle 0948 113 933 alebo 0907153402. Združenie sídli v Apolin centre v budove Kúpeľnej dvorany – Kursalonu na Beethovenovej ulici 5 v Piešťanoch.

Rovnakú pomoc ponúka aj Trnavská arcidiecézna charita na tel. čísle 0910 788 031. „V prípade, že ide o osamelého seniora a nemá nikoho, kto by ho na očkovanie sprevádzal, budeme sa snažiť pomôcť mu aj v tomto smere,“ povedal riaditeľ charity Miroslav Dzurech.

Text: Martin Palkovič