Letisko na vrtuľníkoch zarába, ministerstvo to podľa Denníka N stoplo

Americká armáda služby piešťanského letiska pri presune techniky z medzinárodného cvičenia zrejme nevyužije. Podľa zistení Denníka N tomu bránia nominanti SNS na ministerstve obrany.

Vrtuľníky AH-64 Apache a Boeing CH-47 Chinook pristáli v Piešťanoch koncom mája po ceste na cvičenie NATO s názvom Saber Guardian v Bulharsku, Maďarsku a Rumunsku. Bola to udalosť zaujímavá pre nadšencov leteckej techniky, podobné stroje na tunajšom letisku nikdy predtým nepristáli.

„Dnes tam je 13 strojov AH-64 Apache, z toho štyri kusy vo verzii AH-64 D Apache Longbow, ktoré sú zaujímavé tým, že nad hlavným rotorom majú veľkú oválnu kopulu, v ktorej je radar typu FCR. Dva Boeingy CH-47 Chinock vo verzii F, vidieť ich ale moc nie je. Stoja na stojánke sever, čiže na tej od Hornej Stredy,“ napísal nám 30. mája fanúšik letectva Peter Demko.

Piešťany mali byť zastávkou na alternatívnej trase aj pri presune týchto vrtuľníkov z cvičenia späť do Nemecka. USA požiadali Slovensko o možnosť opäť na tunajšom letisku pristáť, ale ministerstvo obrany im podľa Denníka N nevyhovelo.

„Rezort obrany súhlasil s preletom, avšak odmietol medzipristátie. O bližšie informácie je potrebné žiadať rezort obrany, ktorý rozhoduje o vyhovení alebo nevyhovení americkej žiadosti,“ napísal Denníku N hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel.

Hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková to odmietla s tým, že o americkej žiadosti ešte nie je rozhodnuté.

O akú sumu môže Letisko Piešťany prísť, ak americké vrtuľníky pristanú inde, sme sa opýtali člena predstavenstva letiskovej spoločnosti Bohumila Klečáka. „Ide o veľkú čiastku rátanú na stovky eur za vrtuľník a deň. Žiaľ nemôžem byť viac konkrétny,“ uviedol pre zpiešťan.sk.

„Zachraňujeme letisko, keď na ministerstve sedí niekto, kto pošle viac ako 20-tisíc eur do Maďarska, Česka alebo iného štátu,“ reagoval na zistenia Denníka N predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozev Viskupič. Župa je najväčším akcionárom letiskovej spoločnosti, ktorá je stále v červených číslach.

AKTUALIZOVANÉ 14. júna o 19.10 h: Ministerstvo obrany sa ohradilo voči informáciám, že bráni v pristátí amerických vrtuľníkov na letisku v Piešťanoch. V dnešnom stanovisku pre rezort obrany uviedlo, že „rešpektuje recipročné diplomatické povolenie, ktoré zodpovedá náležitostiam schváleným v uznesení vlády SR č. 554/2018, v ktorom boli uvedené prelety schválené.“

Text: Martin Palkovič Foto: Peter Demko