Krajinský most dokončili, na lávku župa prispeje 200-tisíc eur

Za rekonštrukciu spodnej časti Krajinského mosta a nadväzujúceho úseku cesty pod Červenou vežou zaplatil Trnavský samosprávny (TTSK) kraj 1,9 mil. eur.

Spodná časť je hotová

Necelý rok po odovzdaní staveniska dnes trnavský župan Jozef Viskupič oznámil, že rekonštrukcia spodnej časti Krajinského mosta je dokončená. Podľa jeho slov oprava spočívala v odstránení technických porúch rôzneho charakteru. „Celková doba stavebných prác bola určená na 5 mesiacov a bola dodržaná,“ dodal J. Viskupič. Zároveň poďakoval obyvateľom regiónu za trpezlivosť. Na Krajinskom moste sa v súvislosti so stavebnými prácami tvorili kolóny.

Keďže bolo potrebné opraviť aj časti, ktoré sa nachádzajú pod vodnou hladinou, dočasne ju znížili o jeden meter. „Vďaka tomu sme boli schopní sanovať aj miesta, ktoré boli narušené a bolo ich treba dobetónovať, upraviť a zainjektovať. Stihli sme to v čase 53 dní, ktoré sme mali od 21. júla,“ povedal Juraj Marko z firmy Swietelsky Slovakia.

Väčšina stavebných prác na 700 metrov dlhom úseku cesty pod Červenou vežou, ktorý bol súčasťou tejto zákazky, prebiehala na jeseň minulého roka. V uplynulých dňoch tam pracovníci Správy a údržby ciest TTSK maľovali dopravné značenie.

Cestu opravia až po Havran

Župa plánuje na dnes odovzdaný úsek nadviazať a v blízkej dobe chce nechať opraviť cestu II/499 až po horských priechod Havran. Aj toto verejné obstarávanie vyhrala firma Swietelsky Slovakia s najnižšou ponúknutou cenou 2,2 milióna eur. O zákazku sa uchádzalo štrnásť spoločností. Jej predpokladaná hodnota bola 4,3 mil. eur.

Zmluva o dielo je už podpísaná, ale keďže ide o eurofondový projekt, aktuálne prebieha kontrola zo strany Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Stavebné práce môžu začať až po jej úspešnom ukončení.

„Mojim cieľom je, aby sme nadviazali na rekonštrukciu, ktorú dnes odovzdávame, ešte tento rok,“ povedal župan Jozef Viskupič.

S lávkou pomôže aj župa

Predseda TTSk zároveň oznámil, že župa prispeje na opravu lávky pri Krajinskom moste sumou 200-tisíc eur. V tomto prípade je investorom piešťanská radnica. Verejné obstarávanie vyhrala firma Lumiza s cenou 608-tisíc eur.

„Ďakujeme za túto príjemnú správu. Sme radi, že Trnavský samosprávny kraj prispeje na rekonštrukciu lávky,“ reagoval primátor Piešťan Peter Jančovič.

Okrem TTSK sa budú na oprave finančne podieľať aj majitelia sietí, ktoré vedú pod ňou. Slovenský plynárenský priemysel a Slovak Telekom prisľúbili po 50-tisíc eur, Trnavská vodárenská spoločnosť pomôže sumou 200-tisíc eur.

Stavebné práce začali koncom júla, podľa  zmluvy budú trvať 6 mesiacov, ale úsek nad Obtokovým ramenom Váhu by mal byť odovzdaný na prelome septembra a októbra.

Text a foto: Martin Palkovič