Kniha Piešťany vo fotografii sa možno dočká pokračovania

O publikáciu, ktorú Balneologické múzeum I. Wintera včera predstavilo verejnosti, je už záujem aj v zahraničí. Tvorí ju 650 historických fotografií a sprievodné texty, ktoré dávajú históriu Piešťan do európskeho kontextu.

Kniha Piešťany vo fotografii je venovaná obdobiu od konca 19. storočia, záverečných desaťročí existencie monarchie, po zánik prvej Československej republiky.

„Táto publikácia približuje Piešťany trochu inak, snažili sme sa aj v obrazovej časti priniesť niečo iné, niečo doteraz nepoznané,“ hovorí riaditeľ Balneologického múza I. Wintera Vladimír Krupa.

Medzi vzácne, prvýkrát publikované zábery, patria fotografie dánskej návštevníčky Nanny Sodemann, ktoré múzeu daroval jej syn. Je na nich zaznamenaný aj bežný život, napríklad predaj zeleniny na starom trhovisku v polovici 20. rokov minulého storočia.

Ďalšie, doteraz málo známe zábery, sú venované výstavbe kúpeľov aj samotného mesta. Jedna z kapitol je venovaná doprave – rozvoju železnice aj letiska. Svoje miesto majú v knihe aj Winterovci a ďalšie významné osobnosti.

„Publikáciu dopĺňajú texty, ktoré históriu Piešťan dávajú do kontextu histórie strednej Európy,“ dodáva riaditeľ múzea.

Piešťany vo fotografii by sa podľa jeho slov mohli dočkať aj pokračovania: „Myslím si, že veľmi zaujímavé sú aj premeny Piešťan v období socializmu. V múzeu k tomu máme fotografie, ale určite by sme spolupracovali aj s ľuďmi, ktorí Piešťany v tomto období fotili,“ uzatvára Vladimír Krupa.

Balneologické múzeum predstavilo knihu verejnosti vo štvrtok 14. februára v kultúrno-spoločenskom centre Fontána. Dostupná je v hlavnej expozícii múzea v budove Kursalonu aj vo Vile dr. Lisku.

Text, foto a video: Martin Palkovič