Hlavina oslavuje s Ochutnávkou a vychováva novú generáciu

Radošina je pravdepodobne najdivadelnejšia obec na Slovensku. Okrem RND, ktoré je dnes už legendou, tam v uplynulých rokoch vznikli ďalšie tri súbory. Jeden z nich – Hlavina sa v piatok predstavil v Dome umenia so svojou Ochutnávkou.

Ucelený koncept pätnástich scénok z hier, ktoré tento ochotnícky súbor vo svojej pätnásťročnej histórii inscenoval, prilákal množstvo divákov. Piešťanci sa prišli pozrieť na výber toho najlepšieho z tvorby Stanislava Štepku, ktorý s ochotníkmi naskúša jednu divadelnú hru počas každých letných prázdnin.

„Nešli sme prvoplánovo po scénkach, ktoré najviac zaberali,“ povedala o Ochutnávke Mária Escherová. V Hlavine sa podľa jej slov vystriedalo množstvo ľudí a niektorí z nich sa teraz opäť vrátili. „Mysleli sme si, že to bude ľahšie, ale bolo to naopak. Je tam veľa kostýmov a bolo treba ľudí zosúladiť. Je nás teraz pätnásť, všetci pracujú, študujú a majú rodiny.“

Novinkou je, že jednotlivé scénky sú oddelené živou hudbou. To ocenilo aj piešťanské publikum a úspech divadla sa šíri za hranice regiónu. „Oproti začiatkom je to teraz veľmi dobré. Vtedy bolo ťažké, aby nás zavolali niekam hrať, teraz je to naopak,“ pochvaľuje si Mária Escherová.

Okrem toho členovia súboru vychovávajú svojich nasledovníkov. V Radošine a okolitých obciach malo veľký úspech predstavenie Alica v krajine zázrakov. Účinkujú v ňom deti, s ktorými hru naskúšali Kristína Jančovičová a Matej Močko.

„Zažívajú s tým veľké úspechy. Divadlo ich úplne pobláznilo,“ hovorí o malých hercoch Mária Escherová. Pretože v Radošine pôsobí aj ďalší, školský divadelný súbor, je to podľa nej jedna z najdivadelnejších dedín na Slovensku. Obrovskú radosť z toho samozrejme má aj Stanislav Štepka, ktorý ju prostredníctvom divadla preslávil.

hlavina ochutnavka 2 hlavina ochutnavka 3 hlavina ochutnavka 4 hlavina ochutnavka 5 hlavina ochutnavka 6

Text, foto, video: Martin Palkovič

Inzercia