Galéria Fontána má nového šéfa, ale zatiaľ zostáva zatvorená

Mesto Piešťany bude mať nové galerijné priestory na Kolonádovom moste, ale ešte pred ich otvorením je potrebná rekonštrukcia Galérie Fontána. „Verím, že čo najskôr,“ odpovedal na otázku kedy ju znovu otvoria Martin Sedlák, nový Vedúci Galerijného oddelenia Mestského kultúrneho strediska Piešťany.

Mestské galerijné priestory nie sú verejnosti prístupné od polovice marca, kedy ich uzatvorili kvôli pandémii ochorenia Covid-19. V apríli nastúpil nový riaditeľ Mestského kultúrneho strediska mesta (MsKS) Piešťany Peter Sedláčik a po zmenách v organizačnej štruktúre musel odísť dlhoročný vedúci Galérie Fontána Martin Valo. Vo výberovom konaní na šéfa Galerijného oddelenia MsKS uspel Martin Sedlák.

Absolvent Vysokej školy výtvarného umenia v Bratislave sa zoberá grafickou a sochárskou tvorbou. Žije v Moravanoch nad Váhom. V roku 2007 spoluzakladal galériu súčasného umenia Kressling Gallery, kde sa uskutočnila prvá výstava po smrti najvýznamnejšieho predstaviteľa slovenského konceptualizmu, piešťanského rodáka, Júliusa Kollera.

Diela Martina Sedláka sú zastúpené v zbierkach SNG, Českej národnej galérie v Prahe, Wannieck gallery v Brne, verejných a súkromných zbierkach v Nemecku, Taliansku, Švajčiarsku i Veľkej Británii.


Nového vedúceho Galerijného oddelenia MsKS Piešťany sme sa pýtali na jeho plány a aktuálnu situáciu.

Ako by mala táto galéria v nasledujúcich rokoch fungovať, aké výstavy bude prezentovať?
Jediným schodným riešením pre galériu je prezentácia kvality. Keďže uvažujem o podpore z grantových schém, je vyslovene nutné koncipovať výstavný plán iba s tými najlepšími, iba tak vieme dofinancovať výstavné projekty, keďže peňazí na kultúru je všade málo. Chceme ponúknuť vystavujúcim autorom vyšší štandard. Doteraz si autori platili akýsi prenájom za to, že mohli vystavovať, to sa musí zmeniť.

Pripravujete už plán výstav na tento resp. na budúci rok? Je už možné informovať o termíne nejakej konkrétnej výstavy?
Áno, pripravujem výstavný plán. Keďže je galéria v žalostnom stave aj po technickej stránke, je nutné vykonať aj rekonštrukčné práce vo všetkých výstavných priestoroch. Podlaha galérie a osvetlenie nespĺňa ani základné parametre pre vystavovanie diel. Nie je možné nasvietiť artefakty visiace na stene a podobne. Zatiaľ uvažujem o dočasných projektoch, ktoré nekladú vysoké nároky na estetiku priestoru samotného. Samozrejme aj takéto projekty treba pripraviť. Vo funkcii som od 1. augusta a so stavom sa ešte len zoznamujem, ale verím, že dokážeme pripraviť aspoň temporárne projekty aj počas rekonštrukcie galérie.

Galéria, ale aj výstavná sieň Stará lekáreň prechádzajú rekonštrukciou. Čo všetko je už hotové a čo ešte treba spraviť?
Konkrétne sa rieši prerábka zatečeného stropu v Starej lekárni, depozit, opadaná omietka a zastaralý závesný systém. Momentálne brzdia túto rekonštrukciu administratívne úkony, ale verím, že sa to podarí preklenúť. V priestoroch galérie Fontána je zničená podlaha od zatekania. Ďalej je treba vyriešiť doplnkové osvetlenie a opraviť steny. Našťastie sa už nové vedenie dokázalo vysporiadať s izoláciou strešných okien kadiaľ zatekalo do objektu. Žiaľ, neriešilo sa to roky, tak to treba riešiť teraz, aby sa návštevníci nemuseli pozerať na nádoby s vodou na podlahe galérie.

Kedy bude Galéria Fontána opäť prístupná verejnosti?
Verím, že čo najskôr. Mesto chce svoj majetok chrániť, preto mu záleží, aby sa tieto vady, ktoré nie sú chybičkami krásy, odstránili. Priestor na Kolonádnom moste bude úplne novým výstavným projektom. Jednáme s architektom a sme v očakávaní, kedy sa toto nové dieťa narodí. Predbežne sa hovorí o začiatku 2021, kedy by sa mohol začať objekt užívať.

Je možné, že Galéria Fontána bude prezentovať aj tvorbu piešťanského rodáka Júliusa Kollera?
Áno, mám to v pláne. Koller je jeden z top autorov nielen na slovenskej scéne, preto chcem priblížiť jeho tvorbu Piešťancom a všetkým návštevníkom Piešťan.

Text: Martin Palkovič Foto: Archív M. S.