Dievčatko psa pred útokom hladkalo

Dieťa utrpelo skalpačné poranenie hlavy. Incident sa stal v areáli Strednej záhradníckej školy. Matka dievčaťa a majiteľ psa sa navzájom poznali.

Informácie, ktoré včera priniesol portál tvnoviny.sk, uviedla dnes hovorkyňa polície Martina Kredatusová na pravú mieru. Incident sa stal na Brezovej, nie na Mojmírovej ulici. Pes útočil v areáli školy, kde sa stretla skupina mladých ľudí, medzi nimi boli aj päťročné dievčatko s matkou.

„Jeden z mladíkov mal zo sebou aj psa, ktorého mal po celý čas na vôdzke a s náhubkom. Po krátkej prechádzke vošli do otvoreného areálu školy, kde si chceli posedieť. Tu dal majiteľ psovi dole náhubok, aby sa mohol napiť vody, naďalej ho však mal na vôdzke,“ uviedla hovorkyňa polície Martina Kredatusová.

Dievčatko podľa jej slov viackrát prišlo k psovi a pohladkalo ho, no na ďalší raz pes zaútočil a pohrýzol päťročné dieťa do vlasovej časti hlavy. „V dôsledku útoku dievčatko utrpelo skalpačné poranenie hlavy a poranenie ušnice. Polícia prijala trestné oznámenie a túto udalosť preveruje ako ublíženie na zdraví,“ doplnila hovorkyňa. Prípad vyšetrujú ako ublíženie na zdraví.

Odborníčka: Dôležitý je výcvik 

Akita inu (titulná foto) na oficiálnom zozname plemien so sprísneným držaním nie je. Niektoré zdroje ho však zaraďujú medzi rizikové plemená.

„To, ako sa pes zachová, závisí len a len od výchovy psa, čiže od majiteľa,“ hovorí k včerajšiemu incidentu Tatiana Sabolová z kynologického klubu Activity Horná Streda.

Prípúšťa, že sú plemená, ktoré majú k agresivite bližšie ako iné, pretože boli k tomu vyšľachtené. „Ale aj u týchto plemien záleží na výchove psa a skúsený psíčkar to zvládne.“

Plemeno Akita inu je podľa jej slov svojské a nepatrí do rúk začiatočníka: „Mnohí ľudia  si myslia, že zvládnu vycvičiť psa sami, že výcvik nepotrebujú, no opak je pravdou. Každý pes by sa mal zúčastniť aspoň základnej socializácie voči psom, ľudom, deťom, aby sa takýmto útokom predišlo.“ Zoznam rizikových plemien preto nemá zmysel, ak držanie a chov týchto psov nie je nijako obmedzený.

„Ak majiteľ absolvuje so svojim psom pár hodín výcviku, naučí sa mu rozumieť a môže predpokladať reakciu psa, prípadný útok. Takémuto útoku sa dá ľahko predísť už len tým, že nedovolím, aby sa pes cítil ohrozený a musel útočiť. Časté útoky psov na deti sú spôsobené tým, že dieťa má inú motoriku ako dospelý človek a pre psa je to neprirodzené. Môže sa zľaknúť a zaútočiť,“ uzatvára Tatiana Sabolová z kynologického klubu Activity Horná Streda.

Text: Martin Palkovič Zdroj: KR PZ Trnava Ilustr. foto: wikipedia.org