Detské oddelenie piešťanskej nemocnice je veselšie

Farebne vymaľované chodby a izby prispejú k spríjemneniu pobytu najmenších pacientov v Nemocnici Alexandra Wintera. Maliari zrenovovali priestory detského oddelenia v priebehu septembra a dnes boli oficiálne odovzdané do užívania.

Humanizovať prostredie detských oddelení v nemocniciach po celom Slovensku pomáhajú občianske združenie Osmijanko v spolupráci s poisťovňou Dôvera. Deťom aj rodičom chcú uľahčiť hospitalizáciu a priviesť ich v nemocničnom prostrední na iné myšlienky.

Na detskom oddelení piešťanskej nemocnice maliari v septembri nahradili staré nátery pestrými farbami a obrázkami. Cieľom je znížiť stres detí a napomôcť ich spolupráci s personálom.

„Veríme, že nielen odborná zdravotná starostlivosť, ale aj psychická pohoda a prostredie, v ktorom liečebný proces prebieha, napomáha k uzdraveniu pacienta,“ povedala pri odovzdávaní riaditeľka Osmijanka Jana Pecsérke-Kubranská.

Generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan dodal, že v spolupráci s Osmijankom boli podobne zrenovované priestory už v 48 nemocniciach.

„Maľovanie prebiehalo za plnej prevádzky oddelenia, takže to bolo dosť náročné. Nakoniec sme to so sestričkami aj upratovačkami zvládli. Nechceli sme, aby to boli nejaké veľkoplošné obrázky, skôr to malo byť jemné a príjemné. Myslím, že sa to podarilo,“ povedala primárka Marcela Malastová.

Od malých pacientov už podľa jej slov majú pozitívnu odozvu. „Dúfam, že tie dni, čo tu strávia, budú pre nich o niečo príjemnejšie,“ uzavrela primárka.

Text a foto: Martin Palkovič