Piešťany ožijú rozprávkou

V dňoch 17. – 20. mája 2022 sa koná v Piešťanoch XII. ročník medzinárodného festivalu rozhlasových rozprávok Zázračný oriešok. Kniha v rozhlase – rozhlase v knihe. Festival je výnimočný práve tým, že prezentuje rozprávku vo všetkých jej podobách – nielen v knižnej a rozhlasovej, ale i divadelnej a animovanej. Cieľom je podporiť záujem detí o čítanie a počúvanie umeleckého slova, motivovať ich k čítaniu kníh a počúvaniu rozhlasových rozprávok, ktoré vznikli na základe knižných titulov.

Súťažiť budú monologické rozprávky, rozprávkové hry a rozhlasové hry pre rodinu z dielne RTVS, víťazov vyberie odborná i detská porota. Bohatý sprievodný program zahŕňa prezentácie súťažných titulov, besedy s ich tvorcami, tvorivé dielne s ilustrátormi i divadelné predstavenia na motívy knižných predlôh. Umelecký zážitok návštevníkom poskytnú aj výstavy popredných slovenských i českých ilustrátorov umiestnené na rôznych miestach na území mesta.

Do festivalových sprievodných podujatí sa zapájajú kultúrne inštitúcie, materské, základné i stredné školy z Piešťan a širokého okolia. Hlavnými organizátormi sú Mestská knižnica mesta Piešťany, Mesto Piešťany, Rozhlas a televízia Slovenska a Trnavský samosprávny kraj. Koná sa pod záštitou Natálie Milanovej, ministerky kultúry Slovenskej republiky, Tomáša Tuhého, veľvyslanca Českej republiky na Slovensku a Jozefa Viskupiča, predsedu Trnavského samosprávneho kraja. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia, hlavný partner projektu. Realizuje sa tiež s finančnou podporou oblastnej organizácie cestovného ruchu Rezort Piešťany a Trnavského samosprávneho kraja.

Všetky informácie o festivale a podrobný program nájdete na stránke zazracnyoriesok.sk.

Zdroj: Tlačová správa – Mestská knižnica mesta Piešťany

Ilusr. foto: Martin Palkovič