Blog PFK: Erik Hlavatý: Začnime používať zdravý rozum a veďme deti k úcte, pokore a športu

Futbalový klub z kúpeľného mesta začína tretiu sezónu pod novým vedením. Muži po ďalšom dominantnom priebehu opäť postúpili do vyššej ligy, prekvapením bolo naplnenie postupových ambícií dorastencov. Ako je vedenie klubu spokojné s predchádzajúcou sezónou, spoluprácou s mestom Piešťany, a čo očakáva od vzniku Asociácie športových klubov a po komunálnych voľbách, prezradil štatutár PFK Erik Hlavatý.

Začnime najmladšími. Po príchode do funkcie ste hovorili, že chcete mať ihriská plné detí. Ste so súčasným stavom spokojný alebo stále vidíte priestor na zlepšenie?

Už nechcem pripomínať stav, v akom sme našli klub po našom príchode. V tejto chvíli však evidujeme 12 mládežníckych celkov v počte 250 detí. Z toho je prihlásených do riadnych súťaží 9 celkov. O tieto deti sa stará tím trénerov, ktorí majú predpoklady a kvalifikáciu na to, aby rástli ako výkonnostne, tak aj osobnostne, na čo kladieme obrovský význam. Nedá mi nespomenúť Letné futbalové kempy. Môžem povedať, že tohtoročný Letný kemp PFK bol najúspešnejší. Počas troch júlových týždňov sme mali v kempe stovku detí z Piešťan a širokého okolia. Čo je veľmi potešujúce, deti z minulých rokov sa k nám vracajú a k nim sa pribaľujú ďalší noví účastníci. Momentálne skôr riešime otázku ďalších kvalifikovaných trénerov, keďže našich hráčov chceme posúvať športovo i osobnostne.

Na jednom zo zasadnutí ste spolu s členmi výkonného výboru iniciovali spojenie Juniora s PFK Piešťany. Prečo?

Áno máte pravdu, toto spojenie je nevyhnutné. Dá sa povedať, že plece pri pleci existovali vedľa seba dve občianske združenia, ktoré sa tvárili ako jeden klub. Bohužiaľ sa iba tvárili, neexistovala jednotná tréningová metodika, máme obrovské rezervy v náboroch najmladších ročníkov.Tu by som troška odbočil a pozval rodičov detí narodených v roku 2013, aby prišli pozrieť naše novo vznikajúce družstvo, aby skúsili priviesť deti na tréning. Nič sa nestane, ak sa deťom nebude páčiť, aspoň si vysúšajú najpopulárnejší šport na svete. Ale späť k Juniorke. Keď prišla ponuka pre Joža Glosa pracovať na iných pozíciach v štruktúrach klubu, rozhodli sme sa na Výkonnom výbore k týmto organizačným zmenám. Zatiaľ občianske združenia nebudeme spájať, len štatutárom sa stanem ja a postupnými krokmi zosúladíme všetko tak, aby sme vystupovali ako jeden celok, už od šesť ročných chlapcov. Ďakujem Jožovi Glosovi za odvedenú prácu, v juniorke urobil kus dobre roboty.

Vráťme sa k minulej sezóne 2017/2018. Muži opäť postúpili, tentokrát do šiestej ligy. Šepkalo sa však, že si Piešťanci môžu zahrať rovno v piatej lige.

Áno, bola tu istá teoretická možnosť účinkovať v piatej lige.Toto by sa udialo v prípade odmietnutia postupujúcich celkov zo šiestej ligy. Nakoniec sme sa aj tak po diskusii vo Výkonnom výbore zhodli, že chceme ísť krok za krokom, tak ako sme avizovali pred dvoma rokmi. Nechceme sa nikam ponáhľať, veď sme dva roky po sebe postúpili a úspešne zapracovávame našich odchovancov do A tímu, ľudia sa na nás chodia pozerať. Takže zjednodušene – všetko má svoj čas.

Káder opustili viacerí hráči, fanúšikovia už v zápasoch Piešťan neuvidia hrajúcu lokálnu legendu Cyrila Stachuru. Opäť si však budú želať postup. Má tento tím postavený okolo strelca Jozefa Glosa na to, aby opäť postúpil?

Šiesta liga je mimoriadne kvalitná súťaž pred ktorou máme v klube rešpekt. Aj mne osobne je ľúto že neuvidím Cyrila Stachuru v súťažnom zápase, ale na druhej strane si myslím, že Cyril toho odohral dosť a momentálne sa baví rekreačným futbalom a úspešne sa  venuje dianiu v klube. Na otázku, či má tento tím na postup Vám odpoviem, že chceme ísť od zápasu k zápasu, po skončení jesennej časti uvidíme, ako sme na tom a na základe toho sa rozhodneme, či chceme skúsiť zabojovať o postup alebo ešte viac budeme do tímu zapracovávať našich talentovaných dorastencov. Pre jesennú časť máme káder, ktorý sa opiera hlavne o skúsených harcovníkov ako je spomenutý J. Glos, M. Krajčovič, A. Doktor, okolo ktorých hrajú naši odchovanci. Počas letnej prestávky sa hlavne vďaka Mišovi Krajčovičovi podarilo vhodne doplniť káder chlapcami z okolia Piešťan, aj keď to niekedy vyzeralo ako neuskutočniteľná úloha. Ale to je to, čo chceme – nech hrajú Piešťanci pre Piešťancov.

Výborne si v predchádzajúcej sezóne počínali dorastenci. Aj keď nakoniec skončili druhí v tabuľke, hrajú druhú ligu. Ako je to možné?

Tu je treba dať klobúk dole pred dvoma ľuďmi. Je to Cyril Stachura a Martin Javorka. Ako ste spomenul, naši dorastenci minulý ročník skončili v tretej lige na druhom nepostupovom mieste, ale teraz hrajú druhú ligu. Cyril prezieravo prihlásil kategóriu U19 okrem do tretej ligy aj do druhej. A keď víťaz minulosezónnej tretej ligy Šamorín zaspal a nestihol termín prihlásenia, riadiacemu orgánu nezostávalo nič iné, ako podľa platných pravidiel akceptovať prihlášku PFK Piešťany do druhej ligy. Čiže tu majú „maslo na hlave“ funkcionári Šamorína. Aby sme povedali celú pravdu, nakoniec sme súhlasili aj s účasťou Šamorína v druhej lige, takže momentálne má druhá liga 20 tímov. Tu sa dostávame k Martinovi Javorkovi a jeho práci v tomto tíme. Nielen, že chlapcov naučil vyhrávať, veriť si, ale vytvoril z nich skvelú partiu dospievajúcich chlapov, ktorí vedia, čo chcú a idú si pevne za svojim cieľom. Pred začiatkom druhej ligy sme všade počúvali, akí budeme fackovací panáci. Tieto hlasy chlapci umlčali hneď v prvom kole v Zlatých Moravciach, kde proti ašpirantovi na postup zvíťazili. A v druhom kole na domácom ihrisku toto potvrdili víťazstvom proti Dominu Bratislava. Toto sú chlapci, ktorých chceme v klube udržať a stavať na nich v najbližších sezónach v tíme mužov.

Vypadávať na konci však bude až šesť mužstiev. Navyše sa hrá podobným systémom ako vo FORTUNA lige. Majú hráči na to, aby sa v silnej konkurencii udržali?

Ako som napísal, už prvé dve kolá ukázali, že budeme minimálne vyrovnaným súperom komukoľvek.

Chlapci hrajú spolu už niekoľko rokov, dobre sa poznajú, vedia, čo môžu očakávať jeden od druhého. Káder bol tak isto vhodne doplnený počas letnej prestávky, čo zvýšilo konkurenciu v tíme. Martin Javorka im naordinoval 5 tréningov týždenne a je veľmi pekné vidieť na každom tréningu 18-19 chlapcov, ktorí poctivo makajú. Takže nie, vôbec nemám o nich obavu.

Žiaci sa aj so šťastím nakoniec udržali v druhej lige. Tento ročník začali vo veľkom štýle a hneď sa usadili na čele tabuľky. Bude tento ročník o boji o hornú päťku alebo je cieľom opäť záchrana?

Je pravda, že tento ročník začali vysokým víťazstvom nad Partizánskym, potom ale prišla doslova šikana zo strany rozhodcu a domácich funkcionárov v Komárne. Toto správanie ľudí, ktorí nemajú čo robiť pri deťoch, určite neostane z našej strany bez odozvy. A či chlapci budú hrať znova o záchranu alebo vo vrchnej polovici tabuľky? Z minuloročného kádra odišli iba 4 chlapci, ostaní zostali. Navyše sa k nim pridal vydarený ročník 2005, takže som presvedčený, že tento tím nebude mať starosti so záchranou, skôr bude mútiť vody na vyšších poschodiach tabuľky. A ešte je tu jeden dôvod, prečo som o tom presvedčený. Je to tréner Cyril Stachura, ktorý dokáže z hráčov dostať to, o čom ani chlapci netušia, že je v nich. A navyše, sú super partia. Toto viem veľmi dobre, keďže v tejto kategórii hrá aj môj starší syn.

Prejdime na ekonomickú časť klubu. Môžeme vidieť, že areál sa postupne okrášľuje. Je futbalový klub finančne stabilizovaný?

To, že je klub finančne stabilizovaný rozhodne povedať nemôžem. Čo sa deje alebo lepšie povedané nedeje v Piešťanoch, nemá obdobu. Skúšali sme dať žiadosť o mimoriadnu dotáciu 20 000 eur. Táto myšlienka vznikla počas stretnutí s primátorom, kde sme riešili ako budeme postupovať pri dotácii, ktorú sme dostali od SFZ. Podotýkam, že tieto peniaze boli určené pre žiacke a prípravkárske celky, ktoré mimoriadne potrebovali pred touto sezónou materiálno-technické zabezpečenie. Oproti 4 celkom v súťažiach spred dvoch rokov máme dnes prihlásených 10 tímov v súťažiach pod hlavičkou SFZ. Je veľká škoda, že takýto „humbuk“ nevznikol pri tejto dotácii, na ktorej sme pracovali 2 týždne. Je veľká škoda že takýto „mediálny krik“ sa nestrhol minulý rok, keď sa nám podarilo vraziť do mestského majetku vyše 40 000 €. Kde boli „tí“ z mestského zastupiteľstva vtedy? Vedia vôbec naši volení zástupcovia, čo sa deje na futbalovom štadióne? Vedia, že na tomto mieste je najväčšia mládežnícka základňa v meste? Vedia, že sa tam niekoľkokrát do týždňa stretáva 250 detí? Vedia títo naši volení zástupcovia, že klub, ak sa chce o všetky tieto deti postarať ,ak sa chce postarať o mestský majetok, ak chce dôstojne reprezentovať toto mesto, potrebuje určitú podporu? Áno, je pravda, ako povedal poslanec Brna, že mesto prepláca klubu energie v maximálnej sume 30 000 € ročne. To mi chce akože niekto povedať, že či sme v klube alebo nie, mesto by nemuselo vykurovať svoj majetok a starať sa neho? Vedia vôbec naši poslanci, že klub vytvoril 4 pracovné miesta? Čo vlastne naši poslanci vedia? Tu musím povedať, že mesto sa nám snaží pomôcť tak, ako sa dá. Ale ako vedenie môže niečo navrhnúť, keď naši poslanci nechcú pripustiť ani diskusiu. Preto aj touto formou prosím miestnych podnikateľov, ľudí, ktorí sa chcú v športe angažovať o akúkoľvek pomoc. Nebudeme si klamať, finančná by bola najlepšia. Ale hovorím aj o akejkoľvek materiálnej pomoci, budeme vďační.

Na júlovom zastupiteľstve ste ostro vystúpili proti rozhodnutiu súčasných poslancov. S presunom peňazí od športu na tartanovú dráhu určite nesúhlasíte. Čo však považujete za systémové riešenie?

Budem citovať poslanca Brnu: „Prečo máme míňať ušetrené peniaze, dajme radšej o 20 000 € viac na tartanovú dráhu“. Prosím pekne, toto povedal dospelý človek, dokonca poslanec. Prekvapením bolo, že s ním súhlasili viacerí poslanci a tento návrh prešiel. Ja nemám nič proti tartanu, ale znova sa pýtam: Na rozdiel od našej dotácie, je toto systémové riešenie? Tento návrh už nemusel prejsť komisiami, čo nám bolo vytknuté pri našej žiadosti? Ako je možné, že niekto dostane nápad na zastupiteľstve a je schválený? Ale späť k Vašej otázke o systémovom riešení športu v Piešťanoch: veľmi držím palce pánovi Bohušovi a tímu okolo neho. V súčasnosti vidím iba tento projekt Asociácie športových klubov ako nástroj k riešeniu systémovej podpory športu v Piešťanoch.

Aj futbalový klub sa výrazne angažuje aj v Asociácii športových klubov. Veríte, že sa vďaka nej posunie podpora športu do inej podoby?

Áno toto je pravda. Bol som na prvých stretnutiach prípravného výboru AŠK PN, potom za futbalistov pokračuje Jano Stachura, ktorý podľa môjho názoru, výrazne ovplyvnil smerovanie AŠK PN. Mám pocit, že zo začiatku p. Bohušovi neveril asi nikto, ale postupom času ukázal cestu, ktorá je podľa mňa jediná k riešeniu športu v Piešťanoch. Pevne verím, že od septembra sa AŠK PN stane legitímnim partnerom pri rokovaniach s mestom Piešťany a dosiahne svoj prvý cieľ, a to je razantné navýšenie podpory zo strany mesta športovým klubom združených v Asociácii.

Stane sa tak už v nasledujúcom volebnom období?

Ako som spomenul pevne verím že AŠK PN začne aktívne vstupovať do diania v meste už počas septembra, keď je vhodný čas zapojiť sa a spolupracovať s mestom na tvorení rozpočtu na rok 2019.

Bez podpory vedenia mesta a zastupiteľstva to nepôjde. Chystáte sa kandidovať aj Vy?

S týmto s Vami absolútne súhlasím. Áno, ak sa mi podarí vyzbierať 500 podpisov, chcem kandidovať za poslanca. Aby toho nebolo málo, viem že medzi športovcami budú aj ďalší, ktorí budú chcieť zmeniť situáciu v Piešťanoch. Ale hneď na začiatku musím podotknúť, že nejdem do volieb ako futbalista, ale ako Piešťanec, ktorému tu jednoducho chýba zdravý rozum. Použijem slová Jana Stachuru, ktorý (a to som veľmi rád) ide kandidovať tiež: „Vážení poslanci, už niekoľko krát ste si dali vlastný gól, takže prišiel čas na striedanie“. Je jasné, že toto neplatí pre všetkých poslancov, určite ich nechcem hádzať do jedného vreca. Sú tam však aj takí, ktorí šport, ale aj iné témy používajú len ako nástroj politickej propagandy, ale v skutočnosti nerobia pre dané oblasti nič.

Kde vidíte PFK Piešťany po skončení sezóny 2018/2019?

Ako finančne zabezpečenú, neustále sa rozrastajúcu organizáciu, ktorá bude hrdo reprezentovať mesto Piešťany. Ako centrum pre športové vyžitie s kvalitnými trénermi a v kvalitných súťažiach. Ako oázu oddychu pre Piešťancov po náročnom dni, kde zrelaxujú v príjemnom prostredí so svojimi najbižšími.

A Vaša predstava, ako by malo fungovať spolunažívanie mesta, športov a miestnych firiem, inštitúcií či samotných Kúpeľov?

Na túto otázku mám úplne jednoduchú odpoveď: Skúsme všetci začať používať zdravý rozum. Skúsme viesť naše deti k športu, úcte a pokore. Urobme niečo rozumné pre nasledujúce generácie. Toto dosiahneme, len ak ich budeme viesť správnym smerom a vytvoríme im čo najlepšie podmienky.

Veď naše deti je to jediné, čo tu po nás zostane.

Text: MB / TK PFK