Zverejnili program Prírodného kina a pátrajú po dobrovoľníkoch

Dlho uzatvorený areál umožňuje prepojiť filmové projekcie a koncerty. Pri slávnostnom otvorení bude grotesku doprevádzať živá hudba a na koniec augusta je naplánovaný koncert, po ktorom bude nasledovať premietanie.

Zostáva ešte zopár brigádnikov, ktorým sa zatiaľ nepodarilo doručiť pozvánku na prvé premietanie v obnovenom areáli piešťanského Prírodného kina. K jeho opätovnému otvoreniu prispelo prispelo vyše 170 ľudí. „Ak ste ste sa zúčastnili niektorej z brigád a zatiaľ ste nedostali pozvánku na otvorenie, napíšte mi na michal.fiala.dino@gmail.com,“ odkázal dobrovoľníkom iniciátor oživenia Prírodného kina Michal Fiala.

Mestské kultúrne stredisko (MsKS) Piešťany, ktoré má po kolaudácii areál za Kultúrno-spoločenským centrom Fontána v správe, naplánovalo na posledné dva augustové týždne päť filmových projekcií a jeden koncert.

Slávnostné otvorenie sa uskutoční vo štvrtok 20. augusta. Dobrovoľníci, ktorým je úvodné premietanie venované, majú vstup voľný a pozvať môžu aj ďalšiu osobu. Vstupenky pre verejnosť sú k dispozícii v pokladni Kina Fontána, ale aj online cez kino-fontana.sk.

Prvým filmom, ktorý premietnu v Prírodnom kine po 23 rokoch, je groteska Milenky starého kriminálnika s Vlastom Burianom v hlavnej úlohe. Táto projekcia je výnimočná aj tým, že ju doprevádza živá hudba českého tria Neuvěřitelno.

„Zažil som toto premietanie v amfiteátri v Banskej Štiavnici a bol to pre mňa nečakaný zážitok,“ povedal Michal Fiala.

Fenomenálny V. Burian, ktorý v Piešťanoch žil niekoľko mesiacov, stvárňuje dve postavy – nemajetného aristokrata a obávaného gangstra. Český Národný filmový archív zrealizoval technicky aj časovo náročnú rekonštrukciu tejto nemej komédie z roku 1927. Výsledkom je nová digitálna kópia. Členovia hudobného zoskupenia Neuvěřitelno k nej skomponovali hudbu, ktorá vo štvrtok v piešťanskom Prírodnom kine zaznie naživo v ich podaní.

Podľa aktuálnej predpovede by malo počasie premietaniu pod holým nebom priať aj v nasledujúcich dňoch. V piatok (21. 8) je na programe oscarový film Bohemian Rhapsody o britskej hudobnej skupine Queen a v sobotu (22. 8.) najnovší dokument Pavla Barabáša s názvom Salto je kráľ o zlaňovaní najvyšších vodopádov na našej planéte.

Vo štvrtok 27. augusta uvedie Prírodné kino dokumentárny film Zlatá zem o boji obyvateľov troch malých obcí na východe Slovenska s veľkou americkou ropnou spoločnosťou. Súčasťou premietania bude diskusia s tvorcami. V piatok 28. augusta bude nasledovať akčné sci-fi Počiatok, ktoré oslavuje 10 rokov od svojho uvedenia a v sobotu 29. augusta to bude francúzsky film Bezstarostné dievča.

A keďže sa vo vynovenom areáli môžu konať aj koncerty, na pondelok 31. augusta pripravilo MsKS večer venovaný hudbe Mareka Brezovského v podaní výnimočných hudobníkov: Oskar Rózsa (klávesy, spev), Martin Valihora (bicie), Vladislav Slnko Šarišský (klavír), Marek Minárik (basgitara), Adam Mičinec (gitara), Oskar Török (trúbka). Po koncerte je pripravená projekcia Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič