Bolo zatvorené 23 rokov, čoskoro začnú v Prírodnom kine opäť premietať

Úvodná projekcia bude poďakovaním dobrovoľníkom a všetkým, ktorí k obnove Prírodného kina prispeli. Nemý film bude doprevádzať živá hudba.

Posledné premietanie zažilo Prírodné kino v auguste 1997. Presne po 23 rokoch sa tam diváci opäť vrátia. Riaditeľ Mestského kultúrneho strediska (MsKS) Piešťany Peter Sedláčik potvrdil, že prvá projekcia je naplánovaná na štvrtok 20. augusta. Pôjde o nemý film, ktorý bude doprevádzať živá hudba českého tria Neuvěřitelno.

Premietanie bude venované všetkým, ktorí pomohli Prírodné kino obnoviť, ale bude prístupné aj širokej verejnosti.

Prvá brigáda sa v roky uzatvorenom priestore uskutočnila v januári 2015. „Ak by sme vtedy nezačali, tak si dovolím tvrdiť, že by dnes v prírodnom kine v strede parku boli aj naďalej päť metrov vysoké náletové dreviny,“ citoval iniciátora obnovy Michala Fialu mestský spravodaj Radnica informuje.

Dobrovoľníci, medzi ktorými boli aj seniori, turisti, skauti, športovci a študenti, podľa jeho slov odpracovali 1920 hodín. Ďalších 880 hodín majú na konte aktivační pracovníci a ľudia vo výkone trestu.

Areál museli najprv vyčistiť od náletových drevín a odpadkov. Následne odstránili hnilé lavičky z hľadiska, vyvozili starý štrk, brúsili a natierali železné prvky na lavičky, vykopali zlomené betóny a tiež osadili nové. Okrem toho kosili, hrabali staré lístie, vyrovnávali terén, hobľovali a natierali hranoly na lavičky, rozvážali štrk po hľadisku a zarovnávali ho.

Služby mesta Piešťany sa postarali o odvoz starých betónov, lavičiek a lístia, ale tiež o orezávanie stromov, vyrovnávanie terénu, nakladanie hliny a prevážanie štrku. Na jeseň vysadili kríky okolo plota podľa projektu rekonštrukcie mestského parku.

Brigád sa zúčastnilo spolu 170 ľudí, cena ich práce by sa dala vyčísliť na 15-tisíc eur. Približne podobnou sumou vo forme sponzorských darov prispeli aj miestne firmy (Awe atelier, Emaila, Respect, Ekom, píla Forest, Witec, Fax copy, Zippa s.r.o, Pra-žiareň kávy Classic, Prog-res Protect-Kamil Svetlík a ďalšie). Vďaka nim vznikol projekt obnovy a brigádnici mali k dispozícii farbu, štetce, skrutky, lopaty, fólie občerstvenie, spojovací materiál. Podnikatelia tiež prispeli na výsadbu kríkov a úpravu premietacej kabíny.

Rekonštrukciu od začiatku podporovala aj radnica, ktorá do Prírodného kina investovala vyše 145-tisíc eur. Tieto peniaze boli použité na premietaciu techniku, plátno, nové pódium, sanitárny kontajner, vodovodné, kanalizačné a elektro pripojenie, osvetlenie a oplotenie areálu. Vznikli za ne tiež nové chodníky, boli zrealizované terénne a sadové úpravy.

Text a foto: Martin Palkovič