Župa chce očkovať desaťtisíce ľudí denne, pomáhať majú ambulantní lekári

Vo veľkokapacitných vakcinačných centrách, ktoré plánuje zriadiť Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v desiatich mestách, majú byť očkovaní aj ľudia vo veku od 18 do 55 rokov. Župa chce začať očkovať širokú verejnosť a počet očkovaní zvýšiť z tisícov na desaťtisíce denne. Starším ľuďom budú vakcíny proti covid-19 aj naďalej podávané v nemocniciach a poliklinikách.

Prvé z veľkokapacitných očkovacích centier vzniká v Strednej zdravotníckej škole v Trnave. Vakcínu proti covid-19 by tam mali počas najbližšieho víkendu dostať učitelia.

Župa deklaruje, že je pripravená koordinovať proces očkovania na svojom území. Minulý týždeň ju tým poveril minister zdravotníctva. V spolupráci s mestami a obcami sa budú snažiť dostať očkovanie bližšie k obyvateľom. Kľúčovým bude počet dostupných vakcín, ktoré zabezpečuje štát prostredníctvom Európskej komisie.

„Už tento víkend sme pripravení začať očkovať učiteľov v našom prvom veľkokapacitnom očkovacom centre v Trnave. Tento model overíme priamo v praxi s ambíciou ho v najbližších týždňoch postupne zreplikovať v ďalších mestách. Najskôr by malo ísť o Dunajskú Stredu a Skalicu, aby sme pokryli všetky naše regióny,“ avizoval župan Jozef Viskupič.

Ako doplnila riaditeľka Odboru zdravotníctva Úradu TTSK Lucia Šmidovičová, cieľom župy je odbremeniť nemocnice – priestorovo a predovšetkým personálne.

„Konzultácie a samotné očkovanie vo veľkokapacitných centrách budeme preto zabezpečovať najmä v spolupráci s lekármi a sestrami pôsobiacimi v ambulanciách. Prosím všetkých z nich, aby sa prihlásili a pomohli nám,“ dodala L. Šmidovičová s tým, že ambulantní lekári a sestry sa môžu hlásiť na pomocsockovanim@trnava-vuc.sk s uvedením svojho mena, priezviska, obchodného mena, telefónneho čísla, e-mailovej adresy a okresu, v ktorom pôsobia.

„Po priestorovej, personálnej, administratívnej aj materiálovo-technickej stránke sme pripravení postupne spustiť očkovanie širokej verejnosti vo veľkokapacitných centrách v desiatke miest v kraji. Všetko záleží od počtu dostupných vakcín, ktorý by sa mal zvýšiť v priebehu marca a apríla,“ dodal J. Viskupič.

Text: Martin Palkovič Zdroj: Tlačová správa TTSK